Za hudbu v autě pokuta: Nejde o vtip, obzvlášť pokud bude nahlas hrozí problémy s policií

Pokud při řízení rádi posloucháte muziku, nejspíše budete mít brzy utrum. Hovoří se o nové pokutě, která by se týkala naprosto všech motoristů.

i Zdroj fotografie: The Car Spy / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Většina řidičů poslouchá při řízení auta svou oblíbenou hudbu. Ať už se jedná o jakýkoli žánr, podle serveru TN může puštěné rádio výrazně ovlivňovat jízdu a zvyšovat riziko nehod na silnici. Nově se proto hovoří o zavedení pokuty, která by za to hrozila naprosto každému šoférovi. Do budoucna to tedy vypadá, že jezdit se bude jen potichu. 

Hudba může ovlivnit smysly řidiče 

Pokud za volantem rádi posloucháte hudbu, měli byste brát na vědomí, že to může být v některých případech nebezpečné. Zejména příliš rychlé žánry často zvyšují tempo úkonů řidičů a mohou tak přispívat ke vzniku dopravních nehod. Obzvláště nebezpečné je poté dle polských poslanců poslouchání příliš hlasité hudby, což zase přehlcuje smysly řidiče.

Automechanik prozradil univerzální tipy, jak prodloužit životnost jakéhokoliv auta až o 12 let. Ušetřete za drahé opravy
iZdroj fotografie: Depositphotos
Poslech hudby v autě bude nejspíše trestán pokutou

To následně omezuje jeho schopnost vnímat zvuky z okolí, což může přispívat k opravdu vážným nehodám a celkově snižovat bezpečnost na silnicích. Vláda ze sousední země proto navrhla omezit hlasitou hudbu při řízení, přičemž porušení zákazu by následně trestala stanovenou pokutou. Doposud nicméně zákon schválený nebyl. 

Někde se rozdávají pokuty i za zpěv v autě 

Zda se rozhodne o jeho zavedení je otázkou, ale pokud by se tak stalo, možná by se jím nechali inspirovat i další země. Tedy například Česko, kde si většina řidičů bez hudby své jízdy představit prostě nedokáže. Proti poslechu hudby za volantem však začala bojovat již Kanada, kde řidiči nesmí být příliš hluční, aby nerušili veřejný pořádek.

Jak se chránit před odposloucháváním chytrých zařízení u sebe doma: Největší riziko představuje telefon a notebook
iZdroj fotografie: Pixabay
Hlasitá hudba ovlivňuje smysly řidiče

Nejde ani tak o poslech oblíbených písní, ale zpívání a přílišnou hlasitost. Již několikrát se proto dle webu CBC například stalo, že motorista zpíval společně s rádiem a náhle dostal pokutu ve výši 149 kanadských dolarů, což je v přepočtu zhruba 2 500 Kč. Rušení veřejného pořádku v Kanadě může být nicméně pokutováno částkou až 1 000 dolarů. 

Jak to máte s hudbou při řízení vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články