Pozorně zkontrolujte své mince: Desetikoruna s hodnotou 615 000 Kč se může právě teď skrývat ve vaší peněžence

Češi v peněžence skrývají desetikoruny za statisíce. Speciální minci lze snadno přehlédnout, rychle se podívejte, jaké peníze vám právě vydala prodavačka v obchodě.

peněžence i Zdroj fotografie: Coin designed by: Ladislav Kozák; Coin minted by: Czech National Bank / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Skutečnou cenu některých mincí neurčuje částka, která je na nich uvedená, ale několik vedlejších faktorů. Odborní sběratelé například berou v potaz stáří mince, její celkový stav, vzácnost nebo spojitost s historickou událostí. Vzácné mince jsou také ty, které byly vyraženy nebo vytisknuty s nějakou vadou. Cena těchto kusů může dalece přesahovat jejich nominální hodnotu a i „obyčejná“ desetikoruna může mít hodnotu desítek tisíc korun. Možná ji máte v peněžence i vy.

Nová republika, nové mince

Když se na konci roku 1992 rozpadla Československá republika, čekalo dva nově vzniklé státy mnoho výzev. Jednou z nich bylo také zavedení nové měny. Návrhy mincí, které se následně staly součástí české koruny, přitom pocházely ze soutěže, která byla původně vypsána pro novou československou měnu.

vrácení přeplatku
Nemáte v peněžence vzácné mince a bankovky? Pokud mají chybnou ražbu, mají hodnotu desítek tisíc korun
velké peníze
iZdroj fotografie: / Creative Commons / CC BY-SA
Zkuste občas prohledat svou peněženku a zkontrolujte, zda se v ní neskrývá vzácná mince.

V Česku jsme navíc museli rozhodnout, kde se budou nové mince razit. Československé mince se do té doby razily v Kremnici na Slovensku, která byla nyní plně zaměstnána ražbou mincí pro nový Slovenský stát. První české mince, které máme dodnes v peněžence, tak byly vyraženy v hamburské mincovně.

Vzácné mince v naší peněžence

Mezi nejvzácnější mince patří například desetikoruna z roku 1993, která byla vyražena v mincovně v Hamburku ještě před zřízením České mincovny v Jablonci. Tato desetikoruna se vyznačuje neobvyklým „malým kč“ a mezi sběrateli má hodnotu desítek tisíc korun. Pokud takovou minci v peněžence najdete, zkuste ji prodat například na internetovém portále Aukro. Nedávno se podobný exemplář vydražil za neuvěřitelných 615 tisíc korun. Podle odborníků se však na podobně vzácnou minci narazí jen jednou za několik let.

desetníků
Za pár desetníků klidně sto tisíc korun: Čechům se doma válí vzácné mince se speciální ražbou a ani o tom nemají tušení
virální video
iZdroj fotografie: Depositephotos
V našich peněženkách se mohou skrývat hotové poklady.

Vzácné mince se však dají najít i mezi desetikorunami z roku 2000. Na výročí milénia vyrazila Česká mincovna několik mincí se znakem orloje, který má symbolizovat právě nové milénium. Mnohem vzácnější však je mince s ražbou brněnského Petrova, kterých se vyrazilo jen pár tisíc kusů. I v tomto případě můžete od vášnivého sběratele za jednu desetikorunu dostat několik tisíc korun. Důkladně proto kontrolujte, jaké mince vám příště vydá prodavačka v obchodě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články