Za nošení sluchátek pokuta: Jakmile policie zbystří, že je máte na sobě, bude vás to stát 5 000 Kč

Za nošení sluchátek pokuta. Jakmile policie zbystří, že je má člověk na sobě, odejde okamžitě s pokutou 5 000 Kč. Týká se to profesionálních i běžných řidičů.

nošení sluchátek i Zdroj fotografie: Jan Evert / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Poslech hudby či podcastů je ve společnosti čím dál rozšířenější. Věděli jste však, že i za nošení sluchátek můžete dostat pokutu? Denně se můžete setkat s desítkami chodců a cyklistů, kterým se sluchátky vše lépe a rychleji ubíhá. Spolu s tím však roste také počet řidičů, kteří mají za jízdy sluchátka. Podle platné legislativy se však jedná o přestupek, za který můžete dostat pokutu až 5 tisíc korun.

Nošení sluchátek a řízení auta

Existují pouze dva důvody, proč by řidiči mohli nosit sluchátka za jízdy – kvůli handsfree volání nebo poslechu hudby či oblíbených pořadů. Ačkoliv se ten první důvod dá pochopit a z hlediska legislativy by se nejspíš ani nejednalo o přestupek, o tom druhém se dá vážně polemizovat.

Nošení sluchátek stojí za častými bolestmi hlavy a nenávratně poškozuje sluch. Jak se rizikům vyvarovat?
nošení sluchátek
iZdroj fotografie: Depositephotos
Za řízení se sluchátky dostanete vysokou pokutu.

Každé auto je vybavené autorádiem, ke kterému se dá v moderních autech navíc připojit telefon, ze kterého si můžete pouštět své oblíbené písničky. Nošení sluchátek za jízdy k poslechu hudby tak dává smysl pouze ve starších autech, kde možnost připojení vlastní hudby schází. Přesto je vždy lepší, pokud si svou hudbu pustíte z telefonu nahlas.

Snížená pozornost řidiče

Nošení sluchátek za jízdy s sebou nese hned několik rizikových faktorů. Především dochází k ovlivnění smyslů a vnímání. Řidič se sluchátkem v uchu si tak hůře všimne například projíždějících jednotek integrované záchranné služby. Zároveň se nemusí při poslechu přes sluchátka plně soustředit na jízdu, což může vést k případným dopravním nehodám.

Koupili jste si v nedávné době tato sluchátka? Je nám líto, byli jste okradeni. Na 99 % jde o hloupý padělek
za používání telefonu
iZdroj fotografie: Alfredo Borba / Creative Commons / CC BY-SA
Nošení sluchátek je nebezpečné také při jízdě na kole.

Podobné riziko však hrozí také v případě, že řidič poslouchá hudbu z autorádia, které má nastavené na vysokou hlasitost. Nedostatečná koncentrace na řízení nastává také v případě, že řidič během jízdy telefonuje. Při hovoru se kromě řízení soustředí také na výměnu informací s volajícím a hrozí například opožděná reakce na různé nečekané situace.

Policie rozdává pokuty

Ačkoliv o tom většina lidí neví, nošení sluchátek za jízdy se bere jako přestupek proti platné legislativě. Důvodem je právě nedostatečná koncentrace na řízení, která může vést k vážným nehodám. Za řízení se sluchátky tak hrozí pokuta ve výši až pět tisíc korun, jak uvádí web Lidovky.cz. Pozor by si měli dávat především profesionální řidiči autobusů nebo kamionů, kteří si podobným způsobem krátí dlouhé hodiny za volantem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články