Stará poukázka z dob ČSSR se dnes prodává za milion: Má ji doma spousta Čechů, přitom o tom ani neví

Neválí se vám doma poukázka se speciálním potiskem? V době ČSSR ji měl každý, dnes má hodnotu 1 000 000 Kč a udělá z vás boháče.

pouzkázka z ČSSR i Zdroj fotografie: Chemical Engineer / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Komunistická éra neodmyslitelně patří k historii České republiky. Každý od svých rodičů či prarodičů slýchal příběhy o dlouhých frontách na banány a pomeranče. Mezi tyto dnes už legendární zážitky patřilo také nakupování v tuzexu. Zde se však neplatilo klasickými penězi. Místo nich se používaly speciální poukázky, takzvané „bony“. Tehdy se s nimi ve velkém obchodovalo a doma je měl téměř každý. Dnes může mít jedna taková poukázka hodnotu více než milion korun.

Stará poukázka do tuzexu

Ačkoliv byly poukázky do tuzexu ve své době poměrně běžný artikl, už tehdy byly považovány za něco cenného a vzácného. V tuzexu se za ně daly pořídit různé věci ze západu, které nebyly v běžných obchodech k dostání. Právě vidina západního zboží dělala z tuzexových poukázek žádaný artikl a dala vzniknout takzvaným vekslákům, kteří s poukázkami ve velkém obchodovali. Mnohdy za ně požadovali přehnaně vysoké ceny, které však byli lidé ochotni zaplatit. Nikoho by však ani nenapadlo, že jednou bude mít taková poukázka z ČSSR hodnotu převyšující milion korun.

starožitné nádobí
Kuchyňské nádobí v hodnotě 1 000 000 Kč: Kdo ho má doma ještě po babičce, může si pískat. Sběratelé se o něj poperou
poukázky
iZdroj fotografie: Creative Commons Zero, Public Domain Dedication / Creative Commons / CC BY-SA
Tuzexová poukázka má dnes hodnotu milionu korun.

Sběratelé po nich prahnou

Sběratelé jsou obecně ochotni zaplatit za zdánlivě obyčejné věci astronomické částky. Díky tomu se z každého může stát milionář. Stačí jen doma najít ten správný artikl, jako je právě stará poukázka do tuzexu. Jednu padesáti haléřovou tuzexovou poukázku se v poslední aukci povedlo vydražit za neuvěřitelných 1,26 milionů korun, jak uvádí web TN. Nejsou to však jen poukázky do tuzexu, za které můžete dostat hotové jmění. Sběratelé si cení také vzácných bankovek, poštovních známek nebo třeba starých hraček.

mince a bankovky
Máte v peněžence tuto minci? Sběratelé vám za ni utrhnou ruce, můžete dostat klidně 100 000 Kč
bankovka
iZdroj fotografie: Zákupák / Creative Commons / CC BY-SA
Velkou hodnotu mají také původní vydání časopisu Čtyřlístek.

Starý nábytek nebo časopis pro děti

Až tedy budete dělat pořádek ve věcech na půdě, rozhodně nic bez rozmyslu nevyhazujte. Každá stará bankovka nebo nábytek se může výhodně prodat. Sběratelé například prahnou po nábytku v bruselském stylu, který byl v 50. až 70. letech velmi módní. Před vyhozením si ho tedy nechte nejdříve nacenit odborníkem. Najdete je na různých diskuzních fórech na internetu nebo v nejbližším starožitnictví. To samé platí také pro staré časopisy pro děti, jako je například oblíbený Čtyřlístek. Stará vydání tohoto časopisu mají dnes velkou hodnotu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články