Majitelé bankovních účtů musí konat: Kdo si nezařídí do konce roku důležitou věc, tomu hrozí ztráta peněz

Majitelé bankovních účtů musí konat. Kdo si nezařídí do konce roku důležitou věc, tomu hrozí ztráta peněz. Týká se to všech – bez výjimky. Tyhle poplatky vás připraví o vše.

České poště i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Na letní dovolenou se mnohdy těšíme celý rok, ale když už nastane její čas, provází ji spousta starostí a stresu. Zatímco při samotném plánování dovolené se můžete stát obětí vychytralých podvodníků, v cílové destinaci vás zase čekají masivní poplatky od mobilních operátorů nebo vaší banky. Majitelé bankovních účtů by se měli mít na pozoru především na dovolené v zahraničí, kde vás mohou případné poplatky nepříjemně překvapit. Informovat byste se měli především na poplatky, které si účtují zahraniční bankomaty.

Majitelé bankovních účtů – pozor!

Když se chystáte na dovolenou do zahraničí, pravděpodobně si měníte také peníze. V dnešní době se však majitelé bankovních účtů více spoléhají na bezhotovostní transakce, které jsou pohodlnější a bezpečnější. Lidé si tak na cesty berou jen nutné množství hotovosti a raději v zahraničí platí kartou. Někdy se však můžete dostat do situace, kdy vám nachystaná hotovost nevystačí a zároveň nemáte možnost platit kartou.

„Zloději nové generace“ přišli na způsob, jak oblbnout bankomaty: Muž si chtěl na účet vložit 3 000 Kč, místo toho o ně přišel
majitelé bankovních účtů
iZdroj fotografie: Gewild / Creative Commons / CC BY-SA
Výběr z bankomatu v zahraničí vás může stát spoustu peněz.

V takovém případě vám nezbývá nic jiného než vybrat potřebné peníze z bankomatu. Zahraniční bankomaty si však mohou za takový výběr účtovat poměrně vysoké poplatky, které vás připraví o tisíce korun za jeden výběr. Může za to funkce zvaná dynamická konverze měny DCC (Dynamic Currency Conversion), jak uvádí web Peníze.cz.

DCC vás obere o peníze

Dynamickou konverzi měny nabízí jak zahraniční bankomaty, tak některé platební portály. Tato funkce zajistí automatický přepočet měny. Majitelé bankovních účtů by se však DCC měli vyhýbat, jelikož pro ně tento přepočet není výhodný a mohou na převodu tratit stovky i tisíce korun. Dynamická konverze měny většinou využívá nejhorší možný kurz, podle kterého české koruny převede na zahraniční měnu. Naštěstí pro nás je možné tuto funkci zablokovat.

České poště
Čechům mizí peníze z bankovních účtů: Podvodníci se do něj teď dostanou skrze bankomat a nepotřebují ani vaší kartu
bankomaty
iZdroj fotografie: Alan Tennyson / Creative Commons / CC BY-SA
Bez dynamické konverze měny se nemusíte bát vysokých poplatků za výběr hotovosti.

Tohle si v bance vyřiďte co nejdříve

Funkci dynamické konverze měny můžete zablokovat přímo ve své bance. Možnost této blokace v současné době nabízí zhruba polovina českých bank. Majitelé bankovních účtů u České spořitelny, Fio Banky, mBanky nebo Raiffeisenbanky, by měli před odletem na dovolenou jednu ze svých poboček navštívit.

Blokací funkce dynamického přepočtu měny se pak nemusíte bát žádné platby kartou nebo výběru hotovosti v zahraničním bankomatu. Bankomaty a platební portály budou veškeré transakce přepočítávat podle aktuálního kurzu a vy se tak vyhnete nechtěným vysokým poplatkům.

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články