Za používání telefonu je v některých případech pokuta 2 500 Kč: Krutá realita, policie žádné porušování pravidel tolerovat nebude

Za používání telefonu je v některých případech pokuta 2 500 Kč. První Čech na to už doplatil, přitom ho měl jen v ruce a ani ho nepoužíval. Společnost podobné jednání ostře kritizuje.

za používání telefonu i Zdroj fotografie: Alfredo Borba / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Letos došlo ke zpřísnění zákazu a postihu za používání telefonu během řízení. Doposud bylo zakázáno za jízdy telefon používat, nyní ho řidič nesmí ani držet v ruce. Zákon tak reaguje na časté výmluvy řidičů, že za jízdy telefon pouze drželi v ruce. Nyní je před postihem nic nezachrání. Řidič, který bude při řízení přistižen s telefonem v ruce, dostane pokutu ve výši 2 500 až 3 500 korun. Málokdo však tuší, že toto nařízení se týká také cyklistů.

Pokuta za používání telefonu

Nedávno se o tom na vlastní kůži přesvědčil Václav Müller, pořadatel prestižního hudebního festivalu Slunovrat. Václava Müllera zadrželi opavští policisté, když jel na kole ráno do práce. Držel se na málo frekventované silnici a v první chvíli netušil, co mohl provést. Během jízdy však držel v ruce mobilní telefon. Tou samou rukou zároveň držel řídítko kola a mobil během jízdy nepoužíval. Na vlastní kůži si tak vyzkoušel nový zákon v praxi. Pokutu za používání telefonu tak dostal jen proto, že svůj mobil držel v ruce.

Používáte v autě navigaci? 80 % Čechů to neví, ale hrozí jim za to obrovská pokuta
za používání telefonu
iZdroj fotografie: Alextredz / Creative Commons / CC BY-SA
Pokutu může dostat každý cyklista, který svůj mobil pouze drží v ruce.

Případ pobouřil veřejnost

Václav Müller se s tímto případem svěřil na Facebooku. Jeho příspěvek však v lidech vzbudil tolik silných reakcí, že ho musel znepřístupnit širší veřejnosti. Nutno podotknout, že se Václav Müller pokutě za používání telefonu nebránil. „Je to moje chyba, nevěděl jsem to a myslím, že řada lidí to také neví. Ale je to naprosto neadekvátní. Kdybych na kole převážel třeba hrábě, tak to nikomu nevadí,“ cituje Václava Müllera web Novinky.cz. Na místě tedy dostal blok na pokutu na 2 500 korun, nejnižší možnou sazbu za tento přestupek.

Policie neměla na vybranou

Mluvčí Policie v Opavě následně uvedl, že strážníci v tomto případě jednali správně a podle nastavených pravidel. Řešení dohodou nebylo možné, protože by z toho mohli sami mít problém. Otázkou tak zůstává, zda je tento zákon vůbec správně nastaven. Používání telefonu během jízdy je bezesporu nebezpečné.

Prodáváte věci na internetu? Hrozí vám nechutná pokuta, úřady si na vás došlápnou
zvedla telefon
iZdroj fotografie: Martin Kozák / Creative Commons / CC BY-SA
S policií se v tomhle ohledu nedá jednoduše dohodnout.

Zda to samé platí také o samotném držení mobilního telefonu, je sporné. Vůči pokutě za používání telefonu se ostře vyhradil také právník Tomáš Němeček, podle kterého je takový postih neadekvátní. Zpřísnění zákona se mělo týkat pouze části, která se týká řízení motorových vozidel, nikoliv všech účastníků provozu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články