Záhadné úrazy hlavy: Jeden člověk po něm dokázal předvídat budoucnost, další viděl daleko do minulosti

Po úrazu hlavy předpovídal budoucnost, další zas viděl daleko do minulosti. Lékaři si stále nejsou jisti, jak k něčemu takovému může dojít. Génius se však může skrývat v každém z nás.

po úrazu hlavy i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Lidský mozek stále představuje jeden z nejméně prozkoumaných orgánů v lidském těle. Jeho fungování je extrémně citlivé na jakékoliv zátěžové podmínky, a přitom nás svými schopnostmi nikdy nepřestane udivovat. Vědci se například už celá desetiletí zabývají fenoménem, který je pojmenován jako Syndrom učence. Objevuje se u lidí, kteří se vyznačují nezvyklým nadáním pro matematiku, hudbu nebo umění. Zatímco někteří lidé se s tímto syndromem narodí, u jiných se může projevit po úrazu hlavy.

Syndrom učence z vás udělá génia

Syndrom učence znamená, že je člověk obdařen nebývalým nadáním v některých oblastech. Většinou se jedná o schopnosti spojené s hudbou, kalendářními údaji, matimatickou vědou, uměním nebo prostorovým cítěním. Takové jedince mnohdy považujeme za génie ve svém oboru.

„Pokud vám při poslechu hudby naskakuje husí kůže, je váš mozek výjimečný,“ tvrdí vědci
po úrazu hlavy
iZdroj fotografie: Depositephotos
Syndrom umělce z lidí dělá například geniální muzikanty.

Jedná se však o vzácný jev, který se projevuje zhruba u jednoho procenta lidí s nějakou formou autismu. Ve velmi vzácných případech se projeví také u lidí bez autismu. Jedná se však o méně než jedno procento populace. Do těchto statistik se navíc zahrnují také lidé, u kterých se Syndrom učence projevil po úrazu hlavy.

Syndrom učence získáte po úrazu hlavy

Vážný úraz hlavy s sebou často přináší četné vedlejší efekty, které mohou navždy změnit život člověka. Při poškození mozku může dojít ke ztrátě paměti, rozeznávacích či sociálních schopností. Mohou se projevit silné a pravidelné bolesti hlavy a ve vážných případech může dojít až ke ztrátě identity. V ojedinělých případech však může dojít také k rozvinutí Syndromu učence.

Lidé po úrazu hlavy tak například zjistí, že bravurně ovládají hru na klavír, přestože se hudbě dřív nevěnovali. Nejčastěji k tomu dochází při poškození levé hemisféry mozku, kdy pravá hemisféra začne její funkci kompenzovat. U člověka tak dojde k rozvoji nových schopností. Podle vědců to však neznamená, že by se zázrakem objevily nové schopnosti. Vysvětlují to spíše jako rozvinutí takzvaně hybernujících schopností.

Co se děje s tělem bezprostředně po smrti? Mozek stále funguje a s největší pravděpodobností si je úmrtí vědom, ukazují studie
po úrazu hlavy
iZdroj fotografie: Depositephotos
Z některých lidí se mohou po úrazu hlavy stát matematičtí géniové.

Stali se z nich jiní lidé

Tento jev dokládají některé případy skutečných lidí. Například jeden desetiletý chlapec po úrazu hlavy dokázal přesně pojmenovat jednotlivé události svého života. Pamatoval si přesné dny, data i hodiny všech událostí, včetně těch, které se odehrály dávno v minulosti.

Dalším příkladem je muž, který žil bezstarostný život plný zábavy, dokud se nestal obětí násilného přepadení, během kterého došlo ke zranění jeho mozku. Od té chvíle ztratil zájem o zábavu a stal se z něj matematický génius. V jiných případech mohli lidé po zranění hlavy dokonce předvídat budoucnost nebo najednou skládat mistrovská hudební díla bez předchozího hudebního vzdělání. Génius se tak svým způsobem skrývá v každém z nás.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články