Žena z Olomouce přišla o 175 000 Kč kvůli jedinému e-mailu: Kdo na něj klikne, přijde okamžitě o peníze

Ženu z Olomouce připravil jediný e-mail o 175 000 Kč. Chodí teď poslední dobou každému, už po jediném kliknutí je průser na světě. Policie všechny důrazně varuje.

virální video i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

V dnešní době se s kybernetickými podvody setkáváme stále častěji. Moderní technologie v mnohém ulehčují život. To bohužel platí také pro kybernetické podvodníky, kteří s pomocí umělé inteligence a dalších nástrojů jednoduše získají přístup k našim financím. Nejběžnějším způsobem, kterým podvodníci získají přístup k našim bankovním účtům, je takzvaný phishing. V mnoha případech stačí jediný e-mail, který vypadá jako oznámení z vaší banky, a během chvilky přijdete o všechny úspory.

Jediný e-mail ji připravil o všechny úspory

Podobný případ nedávno nahlásila na policii poškozená žena z Olomouce. Ve své e-mailové schránce objevila jediný e-mail, který na první pohled vypadal jako oficiální zpráva z její banky. Podle znění zprávy si žena měla aktivovat takzvaný Smart klíč, který měl zajistit větší bezpečnost jejích financí. Žena tedy klikla na přiložený odkaz, který jí měl celou aktivaci Smart klíče umožnit.

Hlavně na nic neklikat: Českem se šíří podvodné SMS zprávy a e-maily od České pošty
jediný e-mail
iZdroj fotografie: Depositephotos
Ráno zareagovala na jediný e-mail, večer už měla vybílený účet.

Odkaz ji přesměroval na internetovou stránku, která na první pohled opět vypadala jako oficiální stránka její bankovní společnosti. Do příslušných kolonek zadala přihlašovací údaje ke svému bankovnímu účtu. Později ten den si všimla, že jí z účtu zmizelo 175 tisíc korun, jak uvádí Týdeník Policie.

Stát se to může také vám

Policie po neznámém pachateli aktivně pátrá. V případě dopadení mu hrozí tři až osm let ve vězení. Policie zároveň nabádá veřejnost, aby si na podobné případy dávala pozor. Kybernetické útoky jsou stále rafinovanější a jediný e-mail vás dokáže během chvilky připravit o všechny úspory.

Notebook
Jednou kliknete a máte po penězích: Po Česku se šíří nebezpečný e-mail, okrádá oběti o statisíce korun
dovolenou přes internet
iZdroj fotografie: Depositephotos
Jednou zadáte své platební údaje na falešné stránce a přijdete o všechno.

V zásadě však stačí, když nebudete klikat na odkazy z nevyžádaných zpráv. Pokud vás sdělení zprávy zaujme, nejdříve si ověřte, že se skutečně jedná o sdělení z vaší banky. Vždy je však lepší vyhledat si stránky vaší bankovní společnosti přímo na internetu a nepoužívat odkaz ve zprávě. Tím zamezíte riziku, že omylem skončíte na falešných stránkách.

Zásadní je obezřetnost

V dnešní době máme tendenci se výhradně spoléhat na moderní technologie, které nám mají život usnadnit a mnohdy nás mohou také ochránit. Nic však není stoprocentní a stejně důležitý je také vlastní úsudek a obezřetnost. Nereagujte bezmyšlenkovitě na každou zprávu, kterou obdržíte, a všechny informace si důkladně ověřujte. Jen tak zabráníte tomu, aby vás jediný e-mail připravil o všechny úspory.

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články