Nepřišla vám náhodou tato SMS zpráva? Nezkoušejte na ni reagovat, jedno kliknutí a přijdete o velké peníze

Kliknula na odkaz ve zprávě, rázem měla na bankovním účtu 0 Kč. Chodí teď většině Čechů, je nutné ji ignorovat. Tato SMS zpráva je nebezpečná. Dejte si na ní dobrý pozor.

neplatné bankovky i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Jak často se stavá, že člověk něco vyhraje jen tak? Ano, v podstatě nikdy. Přesto je vidina náhlé nečekané výhry pro mnoho lídí tak lákavá, že kvůli ní přehlédnou veškeré varovné signály. Podobně se zachovala také žena z Vysočiny, která na Messengeru obdržela zprávu o výhře u známé společnosti. Ženu tato SMS zpráva natolik nadchla, že ničeho nedbala dobrovolně na vyzvání ofotila obě strany své platební karty.

Tato SMS zpráva vám vybílí účet

Každý by si alespoň jednou v životě přál vyhrát vysněný předmět nebo nějaký finanční obnos. Některým lidem se to podaří, jiným ne. Vidina nečekané výhry však může být natolik opojná, až je v některých situacích nebezpečná. Především v případě, kdy je podobná situace využita k podvodnému jednání, stejně jako u ženy z Vysočiny. Přijatá zpráva ji označila za výherkyni hlavní ceny známé společnosti, která představovala 20 tisíc korun. Tato SMS zpráva v ženě nevzbudila vůbec žádné podezření a nemohla se dočkat své nečekané výhry.

majitelé Android telefonů
Češi, kteří platí kartou na internetu, právě hromadně přichází o své peníze. Rozmohl se nový podvod, který je těžké odhalit
tato SMS zpráva
iZdroj fotografie: Depositephotos
Žena uvěřila, že vyhrála 20 tisíc korun, místo toho přišla o své úspory.

Když na zprávu zareagovala, dostala podrobné instrukce, podle kterých měla k vyplacení výhry dotyčnému zaslat fotografie obou stran své platební karty. Žena se své výhry nikdy nedočkala a po pár dnech si všimla podivných odchozích plateb, které putovaly z jejího účtu neznámo kam. Vychytralý podvodník využil získané údaje k platební kartě oběti a odcizil ji 32 tisíc korun, jak uvádí Týdeník Policie.

Ochránit se můžete sami

Jedná se o další příklad toho, že si podvodníci skutečně neberou servítky. K tomu, aby získali přístup k bankovnímu účtu oběti, jsou ochotni využít jakoukoliv záminku. Ve většině případů jim jejich počínání navíc velmi ulehčí samotná oběť, která velmi ochotně přehlédne veškeré varovné znaky. Kvůli vidině hodnotné výhry si možná ani neuvědomí, že se u uvedené společnosti žádné soutěže neúčastnila. Tato SMS zpráva navíc většinou na oběť vyvíjí nátlak a nutí jí k akci ve velmi krátkém časovém úseku.

zákazníci Lidlu
Zákazníci Lidlu v ohrožení: Falešné zprávy okrádají Čechy o desítky tisíc korun
dovolenou přes internet
iZdroj fotografie: Depositephotos
Žena podvodníkům poskytla přístup ke svým financím, když jim ofotila svou platební kartu.

Lidé v takové chvíli nechtějí přijít o svou šanci a raději ihned postupují podle pokynů ve zprávě, než aby si danou informaci někde ověřili. To by v zásadě ještě nepředstavovalo takový problém. Ten nastává ve chvíli, kdy oběť podvodníkům v dobré víře poskytne citlivé osobní a platební informace. Pamatujte, že pro vyplacení žádné výhry není nutné, aby daná společnost znala CVC kód k vaší platební kartě. Ten byste ostatně neměli nikdy nikomu sdělovat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články