Uživatelé internetového bankovnictví, pozor: Kvůli novému podvodu přichází lidé o všechny své peníze

Každý, kdo používá internetové bankovnictví, by měl být na pozoru. Rozmohl se nechutný podvod, Češi přichází o všechny své peníze. Na tuhle zprávu si dejte dobrý pozor.

bankovnictví i Zdroj fotografie: Olgierd (Creative Commons licensed only) / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kyberkriminalita je v Česku bohužel neustále na vzestupu. Podvodníci pořád přichází s novými způsoby, jak si zajistit cestu k bankovním účtům svých obětí. Mnohdy k tomu využívají známé nebo státní instituce, které mají v lidech vzbudit důvěru. V posledních dnech se například šíří poměrně důmyslný podvod, který cílí na klienty velkých českých bank. Pod záminkou změny internetového bankovnictví pak získají přístup k financím oběti, která je rázem bez peněz.

Pozor na změnu vzhledu internetového bankovnictví

Základem podvodu je typický phishing, tedy podvodná zpráva, která informuje o nějaké novince a vyzývá k akci skrze přiložený odkaz. V tomto případě Češi dostávají zprávy, podle kterých se má měnit vzhled jejich internetového bankovnictví. Pro stažení nové verze bankovnictví jsou oběti vyzvány, aby klikly na přiložený odkaz. Tento odkaz má dotyčnou oběť přesměrovat do její bankovní aplikace a provést aktualizaci na nový vzhled.

České poště
Čechům mizí peníze z bankovních účtů: Podvodníci se do něj teď dostanou skrze bankomat a nepotřebují ani vaší kartu
bankovní účty
iZdroj fotografie: Depositephotos
Podvodníci rozesílají podvodné zprávy, které lákají na změnu vzhledu internetového bankovnictví.

Mobilní aplikace přitom vyžaduje zadání přihlašovacího PIN kódu, který však neustále hlásí nějakou chybu. Do své bankovní aplikace se tak přes odkaz nedostanete a rozhodně nezískáte žádný nový vzhled. Zadáním PINu však podvodníkům umožníte přístup ke svému bankovnímu účtu, ze kterého vám velmi rychle začnou mizet peníze, jak uvádí web Novinky.cz.

Podvodníci si nevybírají

Tento záludný podvod si přitom své oběti nijak nevybírá. Kybernetičtí zločinci útočí na klienty všech velkých českých bank. V ohrožení je tak internetové bankovnictví České spořitelny, Monety, Komerční banky, ČSOB a mnoha dalších. Finanční ztráty se v tomto případě pohybují v řádu desítek tisíc korun na jednu oběť. Nelze se tak divit děsivým statistikám, které uvádí, že jen v prvních třech měsících letošního roku přišli Češi díky internetovým podvodům o více než 357 milionů korun.

majitelé Android telefonů
Češi, kteří platí kartou na internetu, právě hromadně přichází o své peníze. Rozmohl se nový podvod, který je těžké odhalit
nový virus
iZdroj fotografie: Depositephotos
Jedno kliknutí vás může připravit o všechny peníze na účtu.

Ochránit se můžete jen vy sami

Jak je u těchto útoků bohužel běžné, žádná dokonalá ochrana před nimi neexistuje. Jedinou spolehlivou ochranou jste tak vy sami. V zásadě stačí, když nebudete klikat na žádné odkazy, které vám přijdou v nevyžádaných zprávách od neznámých odesílatelů. Informace ze zpráv si vždy ověřte jinou cestou. Zvlášť buďte obezřetní před odkazy, které vás mají přesměrovat do vašeho bankovnictví. V tomto konkrétním případě zároveň stačí, když si uvědomíte, že všechny změny bankovních aplikací probíhají automaticky a budete o nich informováni přímo v dané aplikaci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články