Čechy pobouřila známá banka: Buď zaplatíte vysoký poplatek, nebo nebudete moct používat bankovní účet

Oblíbená česká banka naštvala své klienty. Buď budou platit vysoký poplatek, nebo nebudou moct používat svůj bankovní účet. Za tyto transakce si připlatíte.

zvedla telefon i Zdroj fotografie: Susanne Nilsson / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Velké banky jsou známé tím, že si účtují poplatky téměř za všechny prováděné úkony. Není proto divu, že spousta klientů hledá přívětivější a levnější alternativy u menších bank. Veřejnost nedávno pobouřilo zjištění, že si známá česká banka účtuje nepřiměřeně vysoký poplatek za převod financí v zahraniční měně.

Česká banka si účtuje vysoký poplatek

Tento konkrétní případ se týká České spořitelny, která patří mezi největší české banky na trhu. Svým klientům bezesporu zaručuje stabilitu a jistotu v případě krizí. Tyto záruky jsou však vykoupeny vysokými poplatky, které klienti platí na denní bázi. Ať už se jedná o poplatky za vedení účtu, za výběr z jiného bankomatu nebo za převody financí, ročně z vás banka vyždímá tisíce korun. Vrcholem tohoto ledovce je zjištění, jak vysoký poplatek klient zaplatí při převodu financí v zahraniční měně. Jedna taková transakce vás může vyjít až na jeden tisíc korun.

vysoký poplatek
iZdroj fotografie: ŠJů (cs:ŠJů) / Creative Commons / CC BY-SA
Česká spořitelna si za běžný bankovní úkon účtuje vysoký poplatek.

Drahé převody zahraniční měny

Je potřeba podotknout, že převod financí v zahraniční měně je složitý proces, do kterého jsou zapojeny další instituce. Logicky je takový úkon dražší než klasické převody nebo výběry financí v české měně. Přesto není nutné za takový převod vybírat až tak přehnaně vysoký poplatek. Důkazem jsou právě menší banky, které stejný úkon zvládnou mnohem levněji. Například Fio Banka dokáže finance v dolarech odeslat za pouhé dvě stovky. Česká spořitelna si poplatek ve výši cca tisíc korun zaúčtovala za pouhé přijetí takové platby. Přitom je odeslání nákladnější než přijetí.

Máte účet u největší banky v Česku? Chystá obrovské změny, které se dotknou nás všech

Velké banky těží, kde mohou

Je evidentní, že se velké banky snaží vydělat na náročnějších úkonech, které navíc klienti nepoužívají příliš často. Kromě České spořitelny můžete podobně vysoký poplatek očekávat také u Komerční banky, Monety nebo ČSOB. Pokud tedy plánujete častější převody financí v zahraniční měně, raději zkuste některou z menších bank. Úplně nejlepší variantou však je využití speciálních služeb, které zajišťují bezproblémové a levné převody financí v zahraniční měně, jako je například služba Revolut nebo Wise, jak uvádí web Aazdraví.cz.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články