Neleží vám doma hrací karty? Kdysi je mělo každé dítě, dnes se dají speciálně vytisknuté kousky prodat za statisíce korun

Za sběratelské kartičky statisíce korun. Rodina za ně získala pořádný balík, kdysi se přitom podobné speciální karty válely doma každému. Možná je máte doma i vy.

hrací karty i Zdroj fotografie: Monstarules / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Sběratelství je stále oblíbenější činnost. Kromě tradičních známek nebo mincí se v dnešní době sbírá téměř cokoliv. Hrací či sběratelské karty, staré hračky nebo třeba staré video hry. Právě sběratelské kartičky tvoří velkou část sběratelského světa a jejich výrobci podle toho uzpůsobují vydávané edice. Mezi ty nejoblíbenější patří například hokejové kartičky s vyobrazením slavných hráčů NHL, které lze prodat i za statisíce korun.

Nově nalezené sběratelské kartičky

Ke konci loňského roku došlo ve světě sběratelství k naprosté senzaci. V kanadském městečku Regina bylo nalezeno 16 originálních krabiček, které obsahují sběratelské kartičky hokejových hráčů NHL. Svým způsobem se jedná o objev desetiletí. Krabičky nikdy nebyly otevřeny a každá z nich obsahuje 48 balíčku s deseti kartami. Objev tak dohromady obsahuje přesně 7680 kartiček. Pouze dvacet z nich však má nedozírnou hodnotu. Jedná se totiž o kartičky z hokejové sezóny 1979/1980, kdy se na ledě poprvé představil legendární hokejista Wayne Gretzky.

sběratelské kartičky
iZdroj fotografie: Randy Stern from Minneapolis, MN, USA / Creative Commons / CC BY-SA
Wayne Gretzky je považován za nejlepšího hokejistu světa.

Milionové kartičky s legendou

Právě přítomnost kartiček s nejlepším hokejistou všech dob dělá z tohoto objevu svatý grál sběratelství. Do tohoto nálezu byly na světě pouze dvě sběratelské kartičky s Waynem Gretzkym v dobrém stavu. Předpokládá se, že nalezené balíčky by měly skrývat zhruba dvacet dalších kousků této rarity. Rodina, která kartičky našla ve sklepě po svém příbuzném, odhadovala, že by mohly mít hodnotu maximálně 350 tisíc dolarů. Díky kartičkám s Waynem Gretzkym by však hodnota nálezu mohla dosahovat několika milionů dolarů.

Farmář objevil vzácnou minci s podobiznou Karla Velikého. Umístil ji do internetové aukce, aby si mohl postavit dům

Sběratelská dražba desetiletí

Dražba celého objevu byla svěřena aukční síni Heritage Auctions. Aukce probíhala několik týdnů od ledna do února tohoto roku. Vyvolávací cena celého nálezu činila okolo jednoho milionu dolarů. Celá rodina s napětím sledovala, jaký bude konečný vývoj, který bezpochyby předčil všechna očekávání. Sběratelské kartičky se prodaly za neuvěřitelných 3,72 milionů dolarů, což je v přepočtu zhruba 87 milionů korun. Šance, že se podobný objev někdy zopakuje, je velmi malá. Pokud jste však v dětství hokejové nebo jiné kartičky sbírali, rozhodně je nevyhazujte. Jednou za takovou sbírku můžete získat i statisíce korun.

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články