Černobylská sloní noha: Jen 5 minut vedle nebezpečné hmoty znamená konec života

Černobylská sloní noha. Vražedná substance, která se zformovala ze zbytků vybuchlého reaktoru. Ke smrtelné dávce ozáření doje po pár minutách. Tragédie zde žije dodnes.

sloní noha i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Sloní noha je jeden z pozůstatků Černobylské tragédie, který dodnes rozsévá smrt. Jedná se o 200 tun těžkou hmotu, kterou tvoří roztavené jaderné palivo a jaderný prach. Hmota se postupně zformovala do tvaru, který připomíná sloní nohu. Dodnes se jedná o extrémně radioaktivní hmotu, která způsobí smrtelné škody už po pár minutách v její blízkosti.

Tragický výbuch v Černobylu

Černobyl se nachází na území dnešní Ukrajiny a do historie se zapsal jednou z nejničivějších tragických událostí v dějinách lidstva. K výbuchu čtvrtého černobylského reaktoru došlo v noci 26. dubna roku 1986. Během několika sekund byla celá přilehlá oblast zaplavena smrtící dávkou radiace, která se postupně šíří přes celou Ukrajinu až na území dnešního Ruska a Běloruska.

Výbuch jaderného reaktoru byl pět set krát silnější než výbuch jaderných bomb shozených na Hirošimu a Nagasaki. Celkem 31 lidí zahynulo bezprostředně po výbuchu. Dalších 30 až 80 tisíc lidí následně podlehlo vážným následkům silné radiace. Během jednoho dne došlo k evakuaci jednoho milionu obyvatel z přilehlého města, které bylo společně s Černobylem na následujících 3 tisíce let označeno jako místo nevhodné pro život.

Černobylu
iZdroj fotografie: Paweł ‚pbm‘ Szubert (talk) / Creative Commons / CC BY-SA
Tragédie v Černobylu učinila celou oblast neobyvatelnou na následujících 3 tisíce let.

Sloní noha zabíjí dodnes

Radioaktivní hmota, které se přezdívá sloní noha, představuje jeden z děsivý odkazů celé tragédie. Vědci ji poprvé objevili až v prosinci roku 1986, téměř osm měsíců po tragédii. Hmota obsahuje zbytky grafitu, ze kterého bylo postaveno jádro reaktoru. Silnými teplotami a působením radiace se hmota zformovala do několika na sobě naskládaných vrstev, které svým tvarem připomínají sloní nohu. Nebezpečná hmota se nachází zhruba šest metrů nad zemí, v koridoru pod čtvrtým reaktorem.

Černobyl. Nejhorší jaderná katastrofa v historii lidstva. Panuje kolem ní stále mnoho nevyjasněných otázek a okolností

Sloní noha se skládá ze široké škály různých materiálů, které při výbuchu vznikly. Každý z nich je vysoce radioaktivní a dohromady tak tvoří smrtící směsici zkázy. Sloní noha je dodnes považována za jednu nejtoxičtějších hmot na světě. Radioaktivita v jejím okolí dosahuje 80 Grayů za hodinu. Při tomhle množství by člověku stačilo méně než 5 minut, aby dostal smrtící dávku ozáření. Sloní noha se však pomalu rozpadá a tím se snižuje i její radiace. Potrvá však ještě hodně dlouho, než bude úplně neškodná.

sloní noha

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články