Šel na ryby, omylem našel cestu ke ztracené civilizaci: Rybář možná vylovil poklad legendární říše Srivijaya

Šel na ryby, omylem našel cestu ke ztracené civilizaci. Rybář možná vylovil poklad legendární říše Srivijaya. Nebyl však první. S cenným pokladem se aktivně obchoduje na černém trhu.

Srivijaya i Zdroj fotografie: Reza / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ztracené civilizace mnohdy představují noční můru pro historiky, ale plodnou půdu pro milovníky záhad a nelegální překupníky se starožitnostmi. Nejznámější ztracenou civilizací je bezesporu Atlantida, na kterou se pořádá hon už celá staletí. Zatímco existenci Atlantidy zatím nikdo stoprocentně nepotvrdil, na území Indonésie se objevily pozůstatky dávné civilizace, o které existují skutečné historické záznamy. Říši Srivijaya a její poklady přitom objevil obyčejný rybář.

Srivijaya: Ztracený ostrov zlata

Říše Srivijaya představovala první státní útvar, který sjednotil ostrovy dnešní Indonésie a vytvořil na nich silnou námořní velmoc. Zapříčinila se také o šíření buddhismu do této části světa. Působila zde celých 600 let od 7. do 13 století. Na počátku 14. století však celá říše beze stopy zmizela. Na několik století tak upadla do zapomnění.

Do povědomí moderní civilizace se dostává teprve v roce 1918, a to díky francouzskému historikovi George Cœdès, který zmínky o dávné civilizaci objeví v čínských historických záznamech. Díky těmto záznamům víme, že hlavním městem říše Srivijaya bylo město Palembang, které leží na břehu řeky Musi. Právě zde byly indonéskými rybáři nalezeny vzácné poklady.

Srivijaya
iZdroj fotografie: Gunawan Kartapranata / Creative Commons / CC BY-SA
Srivijaya byla kolébkou čilého obchodu.

Kolébka asijského obchodu

Srivijaya byla kolébkou starověkých obchodních tras. Říše zažila vrchol své slávy v období od 7. do 11. století, kdy udržovala čilé obchodní styky s okolními mocnostmi. Uzavírala lukrativní obchody s Čínou, byla kulturně a nábožensky spojená s Bengálskem i s islámskými státy na Blízkém východě. Říší díky tomu doslova protékalo velké bohatství v podobě zlata a drahých kamenů. Právě tyto poklady představují velké lákadlo pro různé dobrodruhy a hledače pokladů.

Hladový jezevec našel obrovský poklad z doby římského impéria, když zoufale hledal jídlo

Historické cennosti na černém trhu

Právě na tento poklad ztracené říše Srivijaya nedávno narazil obyčejný rybář. Z řeky vylovil zlatý pohár, který ho nutil pátrat dál, dokud nenarazil na další poklady. Nebyl však jediný, kdo toto dědictví Srivijaye objevil. Existuje podezření, že je naleziště pokladů už delší dobu drancováno nelegálními hledači pokladů, kteří své úlovky prodávají na černém trhu. Jeden z nelegálních úlovků zahrnuje například zlatou sochu Buddhy v životní velikosti vykládanou drahokamy. Její hodnota se odhaduje na miliony dolarů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články