Prapodivná pyramida v Číně: Vědci si s ní lámou hlavu, prý sloužila jako hrobka

Pyramida v Číně nedá vědcům spát. Jde o první pyramidu svého druhu, teď si nad ní lámou hlavu a neví, co s ní. Je mnohonásobně větší než pyramida v Gíze.

pyramida v Číně i Zdroj fotografie: Clay Gilliland / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pyramidy jsou obecně spojovány s Egyptem, který monumentální pyramidy v Gíze proslavily. Teprve na počátku 20. století lidé zjistili, že se pyramidové stavby nachází i na jiných místech světa. Objev mayských pyramid v Mexiku tak navždy změnil vnímání historie, i když se svou velikostí vůbec nemohou rovnat těm egyptským. Málokdo však tuší, že je jedna obří pyramida také v Číně.

Monumentální pyramida v Číně

Poprvé se o masivní pyramidě v Číně dozvídáme od amerického letce, který během druhé světové války letěl přes Čínu do Indie. Nevídaný objev doslova vyrazil Jamesi Gaussmanovi dech. Byl prvním člověkem, který nečekaný objev zdokumentoval a fotografie následně předal svým nadřízeným. Přesto zůstala pyramida v Číně i nadále tajemstvím.

O několik desetiletí později vyplula její existence znovu na povrch, když její fotografie vyšla v knize spisovatele Briana Crowleyho. Ani tehdy se však nedostala do povědomí širší veřejnosti. Tajemství monumentální pyramidy v Číně důkladně střeží čínská vláda, která zakázala pyramidu zkoumat.

pyramida v Číně
iZdroj fotografie: Jonathan Billinger / Creative Commons / CC BY-SA
Čína ukrývá monumentální neprobádané pyramidy.

Čínská vláda zakázala pyramidu zkoumat

Nově se o čínské pyramidě média dozvěděla před nedávnem, když na ni narazili čínští vědci. Pyramida v Číně se nachází v provincii Che-nan a údajně je stará několik tisíc let. Nejzajímavější však je skutečnost, že je tahle pyramida mnohem větší než největší pyramida v Gíze.

Čínská vláda však povolila pouze základní vědecké práce, které mají stanovit stáří pyramidy a její účel. Svět se však nic z toho nemá dozvědět. Čína uvalila na všechny informace ohledně monumentální pyramidy přísné embargo. Světoví vědci přitom spekulují, že by tajemství této pyramidy mohlo znovu přepsat učebnice dějepisu.

„Pyramidy měly jižní vchod a na jejich stavbu byly použity antigravitační stroje,“ tvrdí americký egyptolog

Nejedná se o jedinou pyramidu na čínském území

Svět se může jen domnívat, proč si chce Čína informace o monumentální pyramidě nechat pro sebe. Z moderních satelitních snímků je však jasné, že se nejedná o jedinou pyramidovou stavbu na čínském území. Jejich důkladné prozkoumání by přitom mohlo výrazně přispět k chápaní historie i celého světa. Pyramida v Číně své tajemství však v nejbližší době nevydá.

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články