Přišla vám tato SMS? Vypadá jako by byla od vašeho operátora, jde však o velmi sofistikovaný podvod

Českem se šíří další podvodná SMS zpráva. Kdo na ni odpoví, může se rovnou rozloučit s penězi na bankovním účtu. Naletět přitom může opravdu každý.

SMS zpráva i Zdroj fotografie: Kakashigav / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kybernetické útoky nejsou nic nového pod sluncem. Přestože se neustále opakují, stále si mezi lidmi najdou spoustu obětí, které následně připraví o citlivá osobní data nebo dokonce o peníze. Nejčastěji se podvodníci vydávají například za dopravní společnosti, kdy obětem přijde SMS zpráva o chybějících údajích k jejich balíčku nebo o zaplacení celního poplatku. Nově jsou na vzestupu podvody využívající všechny naše mobilní operátory.

Podvodná SMS zpráva nebo-li smishing

Za smishing se označuje SMS zpráva, která oběť nabádá ke kliknutí na inkriminovaný odkaz. Často k tomu používá nejrůznější záminky, jako jsou nedoručitelné balíčky od různých dopravních společností. Výjimkou nejsou ani lákadla v podobě příspěvků na bydlení nebo nabídky výhodných tarifů. Podobně jako u známějšího phishingu, který značí podvodné e-maily, se i smishing snaží u svých obětí vyvolat dojem naléhavosti. Nutí oběť jednat rychle a bez rozmyslu, aby si náhodou nestihla všimnout varovných znaků dané zprávy.

sms
iZdroj fotografie: Ed Poor / Creative Commons / CC BY-SA
Podvodníci opět využívají jméno všech tří největších mobilních operátorů.

Výhodná tarifní nabídka od vašeho operátora

V posledních měsících vzrostly případy, kdy byli k podvodům zneužíváni mobilní operátoři. Ve své monitorovací zprávě o tom informoval Český telekomunikační úřad. SMS zpráva od podvodníků například slibuje extrémně výhodný tarif. Taková nabídka je samozřejmě časově omezená, čímž oběť nutí k rychlé reakci.

Oběť si tak často ani nevšimne, že jí ve skutečnosti nekontaktoval mobilní operátor a klikne na přiložený odkaz. Takové podvody často končí ztrátou přístupu k mobilní samoobsluze nebo peněz z bankovního účtu. V jiném případě byli zákazníci mobilních operátorů v SMS zprávě informováni o konci platnosti jejich SIM karty.

Peníze v kapse
Českem se šíří nová vlna SMS zpráv: Přišla i vám? Jediné kliknutí vás bude stát všechny vaše úspory

Nahlášení podvodů prospěje společnosti

Momentálně se podvodné útoky nevyhýbají ani jednomu z našich tří největších mobilních operátorů. Vodafone, O2 i T-Mobile o phishingových a smishingových útocích pravidelně informují na svých stránkách. Všechny tři společnosti navíc založily kontaktní telefonní linky, na které mohou zákazníci podvodné SMS zprávy přeposlat. Pro zákazníky Vodafone a T-Mobile platí číslo 7726 a zákazníci O2 se mohou obracet na číslo 720 002 002. Nahlášení všech pokusů o podvod může výrazně přispět k řešení celé situace.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články