Vědci se snaží nalézt odpověď, zda koronavirus vznikl v laboratoři nebo v přírodě. Mají první zjištění

Analýza provedená americkými vědci potvrzuje, že není možné, aby SARS-CoV-2 byl vytvořen uměle, obsahuje totiž dosud neznámé složky, které jsou důkazem jeho přírodního původu.

i Zdroj fotografie: freepik.com
                   

Mezinárodní tým vědců provedl analýzu SARS-CoV-2 a dalších příbuzných koronavirů, která potvrdila, že tento nový typ viru způsobující pandemii, nevznikl manipulací v laboratoři, ale vznikl přirozenou cestou. Jeho molekulární struktura je jedinečná, podobá příbuzným virům netopýrů.

Odlišná molekulární struktura viru

Studie provedená výzkumníkem infekčních nemocí Kristianem Andersenem a dalšími vědci potvrdila, že genetické složení viru SARS-CoV-2 má přirozený původ a nebyl tedy vytvořen v laboratoři a rovněž nebyl záměrně zmanipulován. Molekulární struktura SARS-CoV-2 se od dalších známých koronavirů podstatně liší a podobá se příbuzným virům, které byly teprve nedávno identifikovány u šupinatých mravenečníků zvaných luskouni, což je důkaz, že virus pochází z přírody.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zkoumání covidu-19 stále pokračuje

Na sociálních sítích objevily dezinformace o tom, že vir unikl z laboratoře ve Wu-chanu pro testování nových virů. Někteří dezinformátoři také tvrdili, že vir je biologická zbraň vyvinutá Američany. František Vrabel ze společnosti Semantic Vision však uvedl, že za šířením této dezinformace stojí Rusko.

Šíření nákazy ze zvířete na člověka

Vědci si původně mysleli, že se virus šíří opakovanými infekcemi, které se přenáší ze zvířat na trhu s mořskými plody v čínském Wu-chanu na člověka, a poté se rozšíří mezi lidmi. Analýza od jiných vědců od té doby naznačuje, že virus pravděpodobně vyskočil ze zvířete na člověka jen jednou, a přibližně od poloviny listopadu se rozšířil do celého světa.

iCovid-19 má dnes mnoho dalších mutací

Americký tým vědců, který vedl Kristian Andersen provedli analýzu viru, uvedl, že podle něj bylo „téměř přes noc“ jasné, že virus nevytvořil člověk, protože má složky lišící se od dříve známých virů, takže musely pocházet z neznámého viru nebo virů v přírodě. Ostatní vědci souhlasí. „Nevidíme absolutně žádné důkazy o tom, že byl virus vytvořen nebo úmyslně uvolněn,“ říká Emma Hodcroft, molekulární epidemioložka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Ladislav Podešva
Autor článku

Ladislav Podešva

Zobrazit další články