Kdybychom vyhubili všechny hady: Hrozil by dýmějový mor, sovy, kanci a orli by mohli vyhynout

Jsou to klouzaví tvorové, kteří se vejdou i do těch nejmenších koutů vašeho domova a obývají ta nejtemnější místa. Taková, která se děsíte navštívit i s baterkou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

No, ale to už neplatí, protože právě teď vyhubíme každého hada na Zemi. Jak by ale takový lov vůbec začal? Museli bychom vyvinout nějakou speciální biologickou zbraň? A proč by pak začaly věci fungovat trochu jako ve středověku? Přišel čas války a lidé se rozhodli, že doba vlády hadů nad planetou opravdu pominula. Ale čemu to vlastně čelíme? V první řadě zapomeňte na to, že by zrovna tato zvířata byla jakkoli snadným cílem. Proč?

Obávaný nepřítel skrytý v hlubinách

Tito masožraví kanibalové sice nemají uši, ale zvukové vlny vnímají celým povrchem svého těla. A nemyslete si, že vám pomůže jejich slabý zrak. I když nevidí barvy a celé jejich vidění je rozmazané, dokonale vnímají jakékoli teplo. Ten švihající jazyk umí navíc sbírat pachy přímo ze vzduchu. Stejně tak svalnaté čelisti se dovedou rozevřít na kořist mnohem větší, než má had tělo. Což by byl i případ člověka, pokud ve svém lovu neuspěje. Co dál?

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kdybychom ale v tomto záměru jako lidstvo uspěli, vrátí se nám některé z nejhorších chorob celé historie. Jak? Po celém světě známe asi 3 400 druhů hadů. Podle statistik WHO zabije hadí uštknutí každý rok víc jak 100 000 lidí. Jak tento počet srazíte kompletně na nulu? V první řadě je potřeba navštívit teplejší oblasti planety. Musíte také prohledat stromy, pole, a dokonce všechny podzemní prostory, jako třeba kanalizaci. Jsou to „chladnokrevní“ zabijáci.

Na chlad se adaptují, ale trpí nemocemi

Studenokrevní tvorové přijímají teplotu svého okolí. Hadi tedy potřebují místo, kde mohou lovit a prostředí reguluje jejich teplotu. Možná bychom je tedy mohli zmrazit. Jsou ovšem odolnější, než by se mohlo zdát. Krajta tmavá je invazivní druh, který se ve floridské divočině nachází už od 80. let. A po rekordním mraze v roce 2010 se tito predátoři adaptovali a začali se množit neuvěřitelnou rychlostí. Chlad tedy moc fungovat nebude. Možná pomohou ony biologické zbraně.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Houbová nemoc hadů (SFD) se už šíří globálně. Způsobuje bolestivé léze, které mohou i zabít. Někteří hadi se jí mohou zbavit svlečením kůže, ne každý má ale to štěstí. Jakmile nakazí jednoho, rozšíří se rychle na další. Pokud by lidé dokázali nakazit každého hada na Zemi, mohlo by je to vyhladit poměrně rychle. Takže teď jsou konečně pryč, jen jsme právě odsoudili planetu k zániku. Kdo sní všechny ty hlodavce, ptáky a další?

Narušení klíčového článku života

Ačkoli by tato zvířata byla chvíli spokojená, netrvalo by to dlouho. Všechna by totiž bojovala o potravu. Takový farmář by se musel okamžitě vypořádat s obrovským nárůstem hlodavců. A na záchranu úrody použít více pesticidů. Na to by logicky navázaly vyšší ceny potravin pro nakupující. Jenže tu největší cenu nezaplatíte u pokladny. Jak se budou hlodavci množit, máme na krku opět dýmějový mor.

Hadi přitom nejsou na vrcholu potravinové pyramidy, spoléhají na ně kanci, sovy, orli a další zvířata. Při vyhubení hadů by někteří i vymřeli. My na hady spoléháme kvůli lékařství, protože právě z jejich jedů máme spoustu léčiv. Díky nim vznikly i potenciální léky na cukrovku nebo rakovinu. Bez těchto látek bychom lidský život ohrozili ještě víc. Jako všechno v přírodě mají i hadi svoje pevné místo v naší civilizaci.

Jaký je váš postoj k těmto zvířatům?

Zdroj: WhatIf
Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Zobrazit další články