Po nabití telefonu by nabíječka neměla zůstat v v zásuvce: Spotřeba energie je ten méně podstatný důvod

V dnešní době je žití bez mobilního telefonu nepředstavitelné. Občas však nastane, že se vám vybije a a musíte použít nabíječku, avšak ne déle než je nutné.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Mnoho lidí nechává nabíječku zapojenou po nabití mobilního telefonu. Samozřejmě bez vědomí, že to ve spousty ohledech škodí. Existuje totiž obrovské množství důvodů, proč by nabíječka neměla zůstat zapojena. Odborníci radí, že pokud již nabíječku nepoužíváte, je nejlepší ji odpojit. Už jenom kvůli spotřebě energie, která zrovna v dnešní době není levná a hlavně je to úplně zbytečné a rizikové.

Proč se ponechávání nabíječky v zásuvce vyvarovat?

Nabíječka má transformátor, který převádí napětí na požadovaný výkon. U smartphonů je to asi pět voltů. Transformátor funguje, i když není připojeno žádné zařízení. Nabíječka mobilních telefonů, která je vždy zapojena, způsobuje tedy zbytečné náklady na elektřinu. V dnešní době je to ale spíše lidskou leností a nedbalostí.

Pečlivě zvažte, kde nabíječku kupujete

Podle některých odhadů se jen na nabití mobilu během roku spotřebuje v průměru kolem 500 Kč elektřiny. To nezní moc, ale když je po domě neustále zapojeno několik nabíječek, náklady se sčítají. Je to zvláště nebezpečné, pokud nabíječka není originální. Měli byste tedy i pečlivě zvažovat, kde tyto nabíječky nakupujete.

iZdroj fotografie: Unsplash

Vyvarujte se slunečnímu záření

Může se přehřát a zvýšit riziko požáru. Opatrní byste měli být zejména u levných produktů. Čím déle je zařízení zapojeno, tím větší je riziko, že se něco stane a poškodí ho. Vadné nabíječky způsobily řadu požárů. Ve většině případů se však jedná o malé požáry. To ale nemusí být vždy pravda. Samozřejmě byste se také měli vyvarovat jevům jako je sluneční záření a nenabíjet telefon nutně na 100%. Když už je to nepřetržité vedro nevyhnutelné, tak aspoň toto zařízení něčím přikryjte, abyste se vyvarovali zbytečnému neštěstí.

Jakým způsobem nabíjíte telefon vy?

Zdroj: TechPenny
Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Zobrazit další články