Němka Dora Ratjenová vytvořila světový rekord a soutěžila i na olympiádě. Ve skutečnosti to ale byl muž

Problém se záměnou pohlaví se vyskytl ve vrcholovém sportu již ve 30. letech 20. století. O tom, že Dora vlastně není žena, nikdo dlouhou dobu nevěděl.

Dora Ratjenové při skoku do výšky i Zdroj fotografie: Bundesarchiv / Creative Commons / CC BY-SA
                   

První velký skandál týkající se genderu sportovců je neuvěřitelně starý, protože vypukl již na konci 30. let 20. století. Týkal se světové rekordmanky ve skoku vysokém a účastnice olympiády v Berlíně v roce 1936 Dory Ratjenové, později známé pod mužským jménem Heinrich Ratjen. Až dva roky po olympijských hrách začalo bujet podezření, že se vlastně nejedná o ženu, ale o muže. Všechny její rekordy a výsledky po prokázání skutečnosti musely být anulovány.

Když lékař zjistil pravdu, nikdo to neřešil

Narodil se 20. listopadu roku 1918 a již při jeho narození začaly být zmatky s pohlavím. Porodní bába nejprve rodičům řekla, že mají kluka. Po pěti minutách se opravila a prohlásila, že jejich dítě je holčička. Rodiče to vzali jako fakt a svého potomka vychovávali jako dívku a dali jí jméno Dora. V devíti měsících, když byla Dora nemocná, musela k lékaři, který samozřejmě zjistil pravdu. Všichni nad tím mávli rukou a dítě dále oslovovali dívčím jménem a oblékali do ženských šatů.

Sama Dora si pravdu začala uvědomovat zhruba v 10 letech, ale rodičů se prý na důvody nikdy neptala a chovala se jako dívka. Byla velmi sportovně založená, a proto se účastnila různých soutěžích, v nichž samozřejmě vynikala. Není divu, že se začala věnovat vrcholovému sportu. Ale ani její sportovní kolegyně neměly žádné podezření. Ačkoli si později uvědomily, že například ve sprchách nikdy nebyla nahá, což však připisovaly její plachosti a mládí.

Vše provalila pozornost průvodčího

Dora se v roce 1936 dostala na olympijské hry v Berlíně, kde ve skoku vysokém skončila čtvrtá. O dva roky později pak na Evropských hrách vytvořila světový rekord s hodnotou 167 centimetrů. Ovšem v tomto roce se na její podvod přišlo, i když vlastně náhodou. Když cestovala vlakem z Vídně do Kolína nad Rýnem, průvodčí na stanici v Magdeburgu nahlásil, že ve vlaku je muž převlečený za ženu. Nutno poznamenat, že gaye a lesbičky nacistický režim v Německu pronásledoval, proto skončila na policejní stanici.

Dora Ratjenová iZdroj fotografie: Bundesarchiv / Creative Commons / CC BY-SA

Lékaři samozřejmě nakonec zjistili, že jde o muže, ačkoli konstatovali, že jeho penis je zdeformovaný. Dora nakonec přijala mužské jméno Heinrich. Již jako muž později vedl bar po svých rodičích. Jeho výsledky byly anulovány, i když třeba rekord Dorothy Tyler-Odamové ve skoku do výšky byl kvůli průtahům uznán atletickou federací až v roce 1957. Heinrich se údajně do konce života stranil médií, ačkoli někteří reportéři tvrdili, že s ním mluvili. Zemřel v roce 2008.

Jak je možné tajit dlouhodobě své pohlaví?

Zdroj: Petmaya
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Vít Lukáš

Zobrazit další články