Několik rad pro záchranu života, pokud jedete v mlze: Obzvláště důležité jsou na dálnici

Při jízdě v husté mlze řidiči stěží vidí na vozovku, přesto se však dá jet daleko bezpečněji. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Asi žádný motorista nejezdí rád v mlze, protože drasticky zhoršuje viditelnost při jízdě. Řidič se musí mnohem více soustředit na trasu, v důsledku čehož se dříve unaví a navíc se prodlouží jeho reakční doba. V takovém mlhavém počasí je skutečně na pováženou, zda je opravdu tak důležité vyrazit ten den na cestu, nebo ji můžete odložit na později. Ale život není hra, takže většinou všichni hodně spěchají nebo mají něco neodkladného a za každých okolností musí odjet. Avšak neuškodí věnovat pozornost několika věcem pro bezpečnost všech.

Důležitá pravidla pro jízdu v mlze

Dodržování rychlosti je devízou pro spoustu motorových nadšenců. Koneckonců, každý řidič dobře ví, že se jistě najdou bezohlední řidiči, kteří důvěřují svým schopnostem natolik, že jsou schopni jet rychleji. A to platí i v té nejprůhlednější bílé mlze. Tento jev je nejen nebezpečný pro ně samotné, ale i pro ostatní. Na dálnicích se sice dá jet 130 km/h, ale v některých případech je třeba snížit rychlost na 100 nebo dokonce 70 km/h. Doporučuje se jet v souladu s dopravním proudem, nabrat jeho rytmus a dodržovat následující vzdálenost.

Nemá cenu předjíždět

Předjížděcí manévr může způsobit více škody než užitku. Protože nikdo nemá rentgenové vidění, nemůžete vidět předem, jaké překážky mohou komplikovat proces předjíždění. Pomalé vozidlo, například traktor, stačí netrpělivému řidiči k osudnému setkání. V takových případech je také obtížné přesně spočítat, kde a kdy se budete moci vrátit do vlastního pruhu. To může totiž ostatní donutit k náhlému manévrování a brzdění.

Držte si přiměřenou vzdálenost

Základním pravidlem jízdy v mlze je, že následující vzdálenost dodržují opravdu všichni, případně můžete za autem před vámi zaostávat více. To nejen zabraňuje takzvaným čelním srážkám, ale také umožňuje řidiči bezpečně používat tlumená a mlhová světla, aniž by velmi silnými reflektory rušil vůz před sebou. Zároveň je také dobré dbát na světla před vámi, jelikož mnoho lidí používá dálková světla nesprávně. V podstatě by se neměla vůbec zapínat.

iZdroj fotografie: Unsplash

Frčení na kluzké silnici

Mlha se také může srážet na vozovce, což způsobí, že se na ní vytvoří tenká vrstva vody. Neopatrní motoristé mohou během několika sekund dostat smyk a ztratit kontrolu nad vozidlem, což může způsobit vážné nehody. Na zamlžených úsecích proto nemá cenu auto vystavovat prudkému brždění, musíte dbát na pozvolnost.

Najdou se i tací, co pořádně nevidí

Stejně jako se na silnicích může srážet mlha, můžou se v takovém počasí snadno zamlžit skla aut. Klimatizaci se vyplatí zapnout směrem k přednímu sklu, přičemž pozornost je třeba věnovat i odmlžování zadního skla. Okno můžete také trochu stáhnout, abyste rychleji odstranili zamlženou vrstvu ze skla. Rozhodně stojí zmínit, že je vhodné čas od času zastavit a odpočinout si, protože jízda v mlze je skutečně namáhavá a riziková. Jezděte tedy bezpečně a s rozvahou.

Postupujete při jízdě v mlze stejně bezpečně?

Zdroj: Femina
Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Zobrazit další články