Čokoláda je nabitá mnoha živinami, které mohou výrazně prospět vašemu zdraví. Bavíme se tu ovšem o pochutině s vysokým podílem kakaa, ne o mléčné čokoládě.
Tmavá čokoláda je vyrobena ze semínek kakaovníku a jedná se o jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů, jaké lze vůbec na světě najít. Mnohé výzkumy ukázaly, že právě tmavá čokoláda dovede v mnoha směrech prospět vašemu zdraví. Krom jiného také snižuje riziko srdečních chorob, jak potvrzuje i Jerlyn Jones. Následující pozitivní efekty se ovšem vztahují pouze k čokoládě tmavé a kvalitní, nikoli sladkostem obecně.
Je čokoláda zdravá, nebo ne?
Tradiční hnědé pochoutce se dostalo špatné pověsti za akné, obezitu, vysoký obsah cukru, srdeční problémy a mnohé další neduhy. Je však třeba ujasnit si dvě věci. Je čokoláda a čokoláda. Kvalitní tmavá čokoláda, o jejíchž přínosech bude řeč za chvíli, neobsahuje žádné přidané látky. V zásadě tedy platí, že čím více toho najdete v informaci o složení, tím horší produkt máte v ruce. A pokud se chystáte jen mlsat bez pohybu, přirozeně budete přibírat.
Tmavá čokoláda je velmi výživná
Koupíte-li si tmavou čokoládu s obsahem cca 60 % a více kakaa, dostáváte velmi výživný balíček. Uvnitř je slušná dávka rozpustné vlákniny, vysoký obsah kakaa a také hodně minerálů. Kus o váze 100 gramů s obsahem 70–85 % kakaa obsahuje 11 gramů vlákniny, 66 % železa, 57 % hořčíku, 196 % mědi a 85 % manganu. Uvedená procent jsou podíly denní dávky pro dospělého člověka. Nechybí ani zinek, fosfor nebo selen.
Silný zdroj antioxidantů
Tmavá čokoláda je přímo nabitá organickými složkami, které jsou biologicky aktivní a fungují jako antioxidanty. Jde především o polyfenoly, flavanoly a katechiny. Podle výzkumů umí hlavně polyfenoly snížit objem špatného cholesterolu. Zvláště tehdy, pokud je zkombinujete s dalšími potravinami jako kakaem nebo mandlemi. Další studie zjistila, že kakao a tmavá čokoláda mají antioxidantů víc než borůvky nebo bobule acai.
Lepší krevní oběh a nižší krevní tlak
Mnoho pečlivě kontrolovaných studií ukázalo, že kakao i tmavá čokoláda dovedou zlepšit krevní oběh a přispívají k nižšímu tlaku. Pravda, efekty jsou většinou lehké, nelze tak tedy nahradit případnou medikaci. U pacientů s cukrovkou 2. typu se však efekty nedostavily. Je tedy možné, že osoby již užívající příslušné léky nezískávají z konzumace této čokolády nic navíc. Nepochybně je na tomto poli potřeba dalšího zkoumání.
Snížení rizika srdečních chorob
Složky tmavé čokolády se zdají být velmi dobrou ochranou před oxidací LDL cholesterolu. V delším horizontu se ho tak může v tepnách usadit mnohem méně, což snižuje riziko vzniku srdečních chorob a problémů. Podrobné výzkumy ukázaly poměrně radikální zlepšení situace. Více studií ukázalo v delším horizontu to, že konzumace kakaa nebo čokolády bohaté na flavanol zlepšila obecně srdeční zdraví prakticky všech konzumentů.
Ochrana kůže před vlivem slunce
Bioaktivní složky v tmavé čokoládě jsou také velmi přínosné pro vaši pokožku. Opět hraje roli flavanol, který vás chrání před slunečním svitem a zlepšuje kožní prokrvení. Stejně tak zvyšuje její hustotu a celkovou hydrataci. Pokud tedy plánujete dovolenou na pláži u moře, rozhodně zvažte přidání tmavé čokolády do stravy několik týdnů nebo měsíců před odjezdem. Pamatujte však na to, že nejde o náhradu opalovacího krému, a poraďte se s dermatologem.