Tohle vám ještě nikdo neřekl. Co se stane s vaším tělem, když budete každý den jíst rajčata?

Rajčata jsou považována za zeleninu, ačkoli technicky se jedná o ovoce. Každopádně je velmi prospěšné pro lidské zdraví, proto si jeho plody dopřávejte neomezeně.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Má přímo nespočet blahodárných zdravotních dopadů, takže rozhodně stojí za to se o něm dovědět něco víc. Jeden středně velký plod obsahuje 22 kalorií, žádný tuk, 5 gramů sacharidů a 1 gram bílkovin. Velmi štědře je v rajčeti zastoupen vitamin C, kyselina listová, lykopen, lutein a betakaroten. Vysoký obsah antioxidantů z nich dělá přímo metlu proti vysoce škodlivým volným radikálům. Je to tedy i obranný nástroj proti rakovině.

Nejen ochrana buněk, i nový život kůže

Právě vysoký obsah těchto látek chrání buňky a pomáhá předcházet rozvoji nejrůznějších nádorů. Dle opakovaných bádání je tak právě konzumace rajčat perfektní prevencí rakoviny prsu, varlat i prostaty. Rajčata poskytují také ochranu před rizikovými UV paprsky. Vyrovnají tak vrásky způsobené právě slunečním světlem a stimulují tvorbu kolagenu. Pokožce je tak doplněn vitamin C, což chrání její strukturu.

Regulace krevního tlaku a cukru

Obsah draslíku působí velmi příznivě na krevní tlak a udržuje ho v optimální hladině. Chrom a vysoký objem vlákniny zase udržuje v optimálním stavu krevní cukr.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Hodně vitaminu A spolu s prevencí depresí

Právě díky tomuto vitaminu dochází k posílení zraku i prevenci různých očních chorob. Je redukováno riziko vzniku makulární degenerace a příznaků šerosleposti. Značný obsah kyseliny listové nejen omezuje příznaky deprese, pomáhá také s případnou nespavostí. Všechny tyto vlivy vedou k celkové vyrovnanosti organismu, tudíž i člověka.

Pomůcka proti stárnutí, ochrana plodu

Hned několika výzkumy bylo prokázáno, že dostatek lykopenu působí proti stárnutí celého těla. Jde například o udržení pokožky ve svěžím a zdravém stavu. Látka dokonce chrání i naši DNA. Konzumace rajčat také stimuluje produkci aminokyseliny karnitin. Ta dovede zvýšit tělesnou schopnost spalovat tuky až o 30 %. Již zmíněná kyselina listová účinně chrání plod. Je však třeba ji konzumovat denně.

Efekt pro diabetiky

Opakovaně zmíněný lykopen je vynikající pro obnovení tělesné rovnováhy u diabetiků. Častá konzumace rajčat může pomoci i jako prevence mrtvice a výrazně redukuje riziko výskytu srdečních chorob.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Je to tedy ovoce, nebo zelenina?

Z hlediska botaniky je rajče plod víceleté kulturní rostliny. Některé jazyky tak s jeho zařazením mají problémy, protože „plod“ i „ovoce“ používají stejné slovo, například anglické fruit. Z toho se pak bere mluvení o rajčeti jako o „ovoci“, které je však užíváno jako zelenina. V roce 1893 o tomto problému rozhodoval i Nejvyšší soud Spojených států, konkrétně ve sporu Nix versus Hedden. Na ovoce se totiž tehdy nevztahovala dovozní cla.

Zelenina jich ovšem zbavena nebyla a dle soudního verdiktu bylo rajče zeleninou. V New Jersey se dokonce jedná o státní zeleninu, v Arkansasu ho ovšem prohlásili státním ovocem i zeleninou. A těmito půtkami spor o povahu plodu rozhodně neskončil. Další případ byl opět v USA, tentokrát v roce 2005. Od té doby vedou například státy jako Ohio nebo Tennessee rajče jako ovoce.

Kolik rajčat tak během týdne spořádáte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Zobrazit další články