Je radiace mikrovlnné trouby skutečně zdraví škodlivá aneb Může být ohřáté jídlo radioaktivní? Někdy je vhodné si dát pozor

Mikrovlnné trouby už jsou součástí snad každé kuchyně stejně jako rychlovarné konvice. A pořád panují obavy z jejich použití.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Energetická efektivita, pohodlnost použití a stále větší cenová dostupnost způsobovala růst popularity mikrovlnek už od roku 1960. Od té doby také vedli vědci nejrůznější výzkumy ohledně jejich možné rizikovosti. Jedna ze studií například došla k tomu, že brokolice při úpravě tímto způsobem udržela všechny minerály, ale ztratila vitamin C. Nabízí se tedy otázka, jestli mikrovlny používat na zeleninu, či zda je vůbec používat.

Případ jménem zelenina

Vitamin C je teplotně velmi nestabilní, takže vlivem ohřevu se ztratí vždycky. Proto ho taky získáváme ze syrového ovoce. Ohřívání jídla v mikrovlnce vedlo při srovnání 20 druhů zeleniny k nejmenší ztrátě antioxidantů v porovnání s dalšími metodami vaření. Řeč je o normálním vaření, tlakových hrncích nebo smažení. Volba metody případy jídla se tak stává volbou toho, jaké konkrétní živiny jsme připraveni obětovat, protože každá nejspíš nějaké zničí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dalším oblíbeným tématem jsou plastové boxy určené právě pro mikrovlnky. Během ohřevu z nich mají uniknout rizikové látky právě do potraviny. Tyto produkty prošly během dlouhé kariéry značným vývojem a dnes je jejich složení přísně hlídáno. V případě obav se dají ovšem snadno nahradit skleněnými nebo porcelánovými nádobami určenými přímo pro použití v mikrovlnné troubě. Nabídka je tedy dostatečně pestrá.

Radiace přenesená na jídlo

Tohle je nejspíš největší obava – trouba vysílá nebezpečné záření, které z normálního jídla dělá radioaktivní látku. Jednoduše řečeno nikoli, trouba jakékoli jídlo jenom ohřeje. Existují totiž dva typy radiace, ionizující a neionizující. První typ odstraňuje z atomů elektrony a nabíjí je. Ve velkých dávkách může takové záření způsobit viditelné zranění, případně poškodit naši DNA. Tohle je radiace, se kterou pracují jaderné elektrárny.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Mikrovlnky ovšem vysílají neionizující záření. To má dostatek síly na to, aby se mohlo pohybovat a pohybovat atomy v molekulách, ale není dost silné na odstranění elektronů. Radiace v těchto troubách pohybuje atomy – což způsobuje ohřev – ale nedokáže změnit chemickou strukturu složek potravy. Radiace z trouby je pohlcena vodou v potravě. To rozvibruje její molekuly, jejich tření způsobí teplo a to ohřeje potravinu.

Zdroj: TheHealthSciencesAcademy

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Zobrazit další články