Proč ohřívat pizzu společně se sklenkou vody? Bude chutnat jako čerstvě upečená i druhý den

Když ohříváte pizzu v mikrovlnné troubě, obvykle riskujete, že se vynikající pokrm změní v kousací hračku pro psa.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Ohřívání pizzy v mikrovlnné troubě je vždycky riskantní. Mikrovlny totiž rozehřejí sýr a přísady na povrchu, jenže samotné těsto ztuhne. Ale nemusí se to stát v případě, že vyzkoušíte jednoduchý trik a do mikrovlnné trouby společně s pizzou přidáte také sklenku vody. Díky tomuto postupu si budete moci užít i znovu ohřívané zbytky pizzy libovolného druhu bez rizika toho, že budou tuhé jako guma.

Sklenka vody udělá divy

Položte na talíř jeden nebo dva plátky samotné pizzy. Vedle talíře položte sklenici, nebo lépe nádobu (bezpečnou pro mikrovlnky) s kohoutkovou vodou. Nepoužívejte kameninu, protože se příliš zahřeje, mohli byste si spálit ruce. Můžete použít i normální sklenici, ale než ji následně budete vyndávat, nechte ji pořádně vychladnout. Pizzu takto ohřívejte na vysoký výkon přibližně po dobu 45 sekund, dokud není horká.

iZdroj fotografie: Pixabay

Proč tenhle trik funguje, když se přidání vody kvůli křupavějšímu těstu zdá skoro nesmyslné? Pointou je způsob, jakým mikrovlny reagují s hmotou. Zaprvé ohřev vody po dobu zmíněných 45 vteřin rozhodně nestačí k tomu, aby se voda začala vařit. Tím pádem se prostor uvnitř nezaplní párou, což by mohlo kůrku pizzy úplně zlikvidovat. Voda zde působí jako pohlcovač mikrovln. Ačkoli pro laika jde o nový pojem, například v chemii je využíván běžně.

Mikrovlnná trouba je odlišné prostředí

Pokud byste ohřáli pizzu bez vody, pohltí všechny mikrovlny jen ona sama. Voda přítomná v omáčce a dalších povrchových ingrediencích se rychle vypaří a kůrka bude mazlavá. Takže můžete mít buď dobrou kůrku s tuhým sýrem a studeným vrškem, nebo tuhou kůrku a horké ingredience. Na každý pád je to mizerné. Použití nádobky s vodou způsobí, že část mikrovln bude pohlcena, čímž se upraví tvar reakce, takže se voda a oleje přítomné v pizze ohřejí rovnoměrněji.

iZdroj fotografie: Pixabay

Voda v mikrovlnce ji tak přibližuje klasické troubě, která je na ohřátí tohoto jídla ostatně nejlepší – jednoduše ji na plechu s pečícím papírem ohříváte, dokud není horká. Použijte ovšem nižší teplotu, než když chcete upéct zmraženou pizzu. Tady už je kůrka hotová a vy ji chcete jen ohřát, ne spálit na škvarek. Pokud budete nadále používat mikrovlnnou troubu, otestujte ideální množství vody a dobu ohřevu, pro každý typ se mohou trošku lišit.

Zdroj: Science Notes

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Zobrazit další články