K čemu jsou na dvířkách mikrovlnky ty malé tečky? Nebýt malého detailu, dost možná by umíraly desítky lidí denně

Jestli také máte tendenci koukat do mikrovlnky v momentně ohřevu a dvířka vám výhled značně omezují, nejste v tom sami. Možná vás překvapí, proč jsou dvířka tak zabezpečená.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Jak lépe a přístupněji by každá mikrovlnná trouba vypadala bez těch otravných teček. Člověk kvůli nim pořádně nevidí ani na svou polévku. Ale je to skutečně jen zákeřný tah výrobce, nebo se v tomto opatření přece jen skrývá něco podstatnějšího? Tajemství spočívá ve fyzikálním zařízení jménem Faradayova klec. Jde o oblast obklopenou kovovou sítí, což uvnitř vytváří prostor chráněný před všemi případnými elektromagnetickými efekty.

Obrácená Faradayova klec

Tento princip je v konstrukcích všeho druhu používán běžně a funguje na něm například struktura letadla. Stejným způsobem vás vaše auto chrání v případě venku zuřící bouře. V případě mikrovlnné trouby jde o to samé, jen v opačném gardu. Zatímco tedy normálně chráníme vnitřek před vnějšími vlivy, tady dbají konstruktéři na to, aby se záření zevnitř nedostalo ven. Můžete si tedy uvnitř cokoli připravit a nic se vám nestane.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Mikrovlnka je tak vlastně zařízená jako vaše domácí pevnost. Není sice nezničitelná, v zásadě z ní ale nemohou uniknout žádné mikrovlny. Toto zařízení (mikrovlnka, nikoli klec) vynalezl původně Percy Spencer, a to zcela náhodou. Během vývoje součástky pro radary totiž přišel na to, že si takto lze ohřívat jídlo i během práce. Podmínkou však bylo uzavřít mikrovlny uvnitř. K tomu je však potřeba Faradayova klec a bohužel musí být i součástí dvířek.

Funkce není ovšem stoprocentní

Výrobcům je samozřejmě celkem jasné, že uživatelé chtějí vidět, co se uvnitř tohoto zařízení děje. Výsledkem je tak denně rostoucí hromada videí, kde uvnitř trouby vesele zvoní mobilní telefon, ačkoli by to v principu nemělo být proveditelné. V případě mikrovlnné trouby však obecně není důvod k obavám. Ani špatně izolovaná mikrovlnná trouba totiž nevysílá záření takové síly nebo povahy, které by významněji ohrozilo vaše zdraví.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Na druhé straně nám ovšem nedělá ani příliš dobře. Upřeně tedy sledovat, jak uvnitř bublá váš guláš, není dlouhodobě příliš dobrý nápad. Ostatně mnoho uživatelů si oblíbilo i plastový poklop, který chrání jídlo uvnitř před vysoušením během ohřevu. Vzhledem k zapaření je to další vrstva blokující nerušený výhled dovnitř.

Mýty o mikrovlnných troubách

Spolu s některými nejasnostmi – třeba právě stran teček – obklopuje tento přístroj i řada mýtů. Například to, že potraviny tu ztrácejí cenné živiny a jsou po ohřevu méně zdravé. Faktem je spíše opačný stav. Ve srovnání s jinými způsoby ohřevu si mikrovlnka stojí poměrně dobře. Jde totiž celkově o mnohem rychlejší způsob úpravy, kdy se navíc odpaří méně tekutin.

Oblíbeným mýtem je toxicita nebo dokonce radioaktivní potraviny. Při správném použití není ovšem k žádným takovým obavám nejmenší důvod. Je-li trouba poškozena, může dojít k minoritnímu úniku. Mikrovlnka pracuje ovšem v takových úrovních, že vlny nejsou škodlivé, natož pak smrtelné. Navíc neoperuje se zářením, které by vůbec mohlo trvale změnit DNA člověka nebo ho jinak výrazně poškodit.

Potenciál pro rakovinu?

Podle Cancer Research UK nebyla prokázána žádná souvislost mezi užíváním mikrovlnky a růstem rizika výskytu jakéhokoli nádoru.

Co vám naposledy při ohřívání vybuchlo?

Zdroj: MicOvens
Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Babská rada nad zlato: Nápoj se skořicí a zázvorem pročistí střeva během 3 dnů. Kromě toho začne ubývat tuku na břiše
Události247.cz
Události247.cz
Špatná zpráva pro Putina: Tisíce Rusů si dobrovolně volají s Ukrajinci a prosí je o pomoc
ArmádníZpravodaj.cz
ArmádníZpravodaj.cz
K bojům poslouží dokonce 70 let stará sovětská protiletadlová děla S-60 z Polska: mají směšný dostřel i sílu, ale na drony stačí
adbz.cz
adbz.cz
Luštěniny ani kyselé zelí nemusí nadýmat. Klíč je ve správné přípravě