Skladování potravin na cestách je problémem, který řeší řada lidí hlavně v létě. Toto jsou nejlepší způsoby, jak uchovat jídlo čerstvé po delší dobu.
Nikdy nevíte, kdy dojde na silnici k zácpě nebo budete řešit jiný problém, který vás po cestě zastaví a zdrží. Termotašky nejsou samy o sobě samospásné a udrží potraviny v chladu jen do určité míry a po relativně krátkou dobu. Je tedy třeba mít v zásobě i akumulátory chladu, které udrží potřebný režim. Vždycky ovšem platí zlaté pravidlo, že cokoli chladicího a uzavíratelného otvírejte co nejméně, protože se dovnitř nevyhnutelně dostane horký vzduch.
Lednička přímo ve voze
Tohle je skvělá metoda, jak při kratších výletech nebo jednosměrném přesunu udržet potraviny v chladném prostředí. Lze sem vložit všechno včetně mléka, másla, sýrů, vody, uzenin nebo dětské výživy. Protože nic nemá jen klady, nevyhne se jim ani autolednička. Nejde o levnou záležitost a potřebuje také napájení, vysává tudíž autobaterii.
Kompaktní taška na chlazení
Izotermický sáček je poměrně levnou investicí a nápoje i potraviny se v něm skladují velmi snadno. Pro trvalejší udržení jsou však potřeba již zmíněné akumulátory chladu. Výhodou je možnost použít více tašek a roztřídit si potraviny podle potřeby. U jedné tak zkrátka budete počítat s rychlejším ohřevem, ale ostatní nemusíte otevřít ani jednou.
Kutilské krabice a kufříky
Boxy a kufry na nářadí se dají velmi snadno a zároveň těsně uzavřít. Pokud ho tedy vystelete patřičnou izolací, přidáte dovnitř akumulátor chladu a „vychytáte“ zavírání, máte velmi dobrou chladicí tašku. Je pevná, snadno se přenáší a můžete si ji nastavit zcela dle vašich potřeb. Pro udržení teploty jsou vhodné například lahve s ledem nebo chladící gelové podložky, které předem namrazíte v mrazáku. Opět platí otvírat jen v nejnutnějších případech.
To, co chlazení nepotřebuje
Velmi efektivní metodou je také zvolit na cestu jídelníček z potravin, které chlazení vůbec nepotřebují. Jde například o dehydrované druhy pečiva, sušenky (bez krémových náplní) či sušené ovoce. I tady však platí pravidlo, že je vhodné nechávat takové jídlo aspoň někde ve stínu a nevystavovat ho přímému slunci.
Nápoje ideálně v termosce
Nápoj v termotašce má základní nevýhodu – abyste se k němu dostali, musíte ji otevřít. Tím pádem ohrozíte všechno uvnitř. Nápoje proto nechávejte v termosce. Její efekt můžete snadno prodloužit přihozením několika kostek ledu. Kvalitní výrobek udrží nápoj v chladu i 10 hodin.
Vhodné a nevhodné potraviny
Můžete mít sebelepší systém chlazení, ale pokud máte nevhodné potraviny, stejně to bude k ničemu. Vyhněte se proto balení ovoce s měkkou dužinou, jde hlavně o broskve a meruňky. Jakmile totiž dojde k lehkému poškození, velmi rychle podléhají zkáze. A stačí je jen přitisknout na tvrdý povrch něčím dalším a přicházíte o lahodné ovoce. Šťáva z něj se navíc snadno dostane i k jiným potravinám, případně poškodí samotnou termotašku.
Čistota je základ
Používáte-li jakékoli chladicí prostředky opakovaně, dbejte na důkladné omytí. Střídání obsahu snadno zanechá zbytky na vnitřním povrchu nebo v různých drážkách a záhybech. Zatoulaná hniloba pak může snadno poškodit vše v okolí a vám způsobit zdravotní potíže. Správná péče o toto vybavení je důležitou složkou cesty plné pohody, nikoli opakujících se problémů.
Jaké máte zkušenosti s chladicími boxy?