Prodlužte čerstvost potravin až o několik týdnů. Prostá reorganizace vaší lednice dokáže divy

Pokud se vám děje to, že pravidelně vyhazujete z ledničky zkažené potraviny, není od věci revidovat některé postupy skladování.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Správné uchovávání potravin je klíčové k tomu, aby vydržely dlouho čerstvé a použitelné. Jestli se setkáváte s problémy na této frontě, není od věci pozměnit některé zajeté postupy. Ostatně i nákupy samotné je třeba dobře promyslet. Množství surovin, způsob skladování a frekvence přípravy jídel, to jsou všechno faktory s výrazným vlivem. A správná strategie vám může nejen zlepšit zdraví, ale také ušetřit hodně finančních prostředků.

Obecná logistika skladování

Lednici vymyslel člověk proto, aby nemusel nakupovat každý den a měl stále k dispozici to, na co má chuť. A to po co nejdelší možnou dobu. Několik jednoduchých triků týkajících se organizace vaší lednice může být velmi nápomocných. Nebudete díky nim muset vyhazovat potraviny a taky budete mít jistotu, že uložené věci jsou správně ošetřené. Dnes už totiž nestačí jen položit máslo na poličku, lednice mají vnitřní prostor pečlivě rozdělený.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V lednici se nachází velmi chladná místa, která ale nevyužívejte. Tudy vedou dovnitř proudy vzduchu a je potřeba nechat chlad rozprostřít po celém prostoru. Potravina postavená přímo k tomuto místu zmrzne, ale ostatní položky budou ve větším teple. Případné zbytky skladujte ve více menších nádobkách, chlad k nim pronikne rychleji. To zaručí, že se k nim nedostanou žádné bakterie, případně se nestihnou rozmnožit. Spotřebujte je ovšem co nejdříve.

Teplejší dvířka

Protože jsou dvířka ledničky často otvíraná, jsou v dlouhodobém horizontu obvykle teplejší než zbytek prostoru. Nedávejte do nich potraviny, které se mohou rychle kazit, častá změna teplot tomu napomáhá. Dejte sem například máslo nebo ovocné džusy. Moderní lednice mají na každé poličce štítky se symbolem skupiny potravin, pro kterou je místo určeno. Každý prostor je totiž chlazen jiným způsobem a na trochu jinou teplotu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Spodní poličky jsou ty, na nichž se uchovávají potraviny v nižších teplotách. V tomto prostoru skladujte například maso nebo vejce. Obecným klíčem k funkční lednici je správná cirkulace vzduchu, takže prostor nepřecpěte. Stejně tak velké krabice nebo hrnce spolehlivě zablokují proudění. Podobně jako cirkuluje vzduch, mají správně cirkulovat i potraviny. Jejich pravidelným zpracováním vznikne ideální koloběh, kdy skladované položky vydrží a nic se nakonec nezkazí.

Zdroj: ConsumerReports

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Zobrazit další články