Lidové fígle, jak bez námahy otevřít tvrdohlavou zavařovačku aneb Když se víčko nehne ani heverem

Známe to všichni. Vaříme nebo si chceme jen namazat na chleba trochu medu, ale víčko sklenice ne a ne povolit.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Je čas k večeři, na plotně máte hrnec se špagetami a pánev s cibulí a masem. Zbývá jen přidat rajčata, takže sebevědomě sáhnete po sklenici. Jenže víčko si postaví hlavu a odmítá se pohnout byť jen o milimetr, bez ohledu na to, jak moc zabíráte. Možná máte zpocené ruce, tak si je utřete do utěrky a zkusíte to znova. Jenže ani tentokrát se nesetkáte s úspěchem. Máme pro vás několik tipů, jak takovou situaci vyřešit

Když se víčko nehne ani heverem

Zrušení rodinné večeře zní v této situaci trochu moc dramaticky, ale všichni jsme v takové chvíli nepochybně podobné myšlenky měli. Pravdou ovšem je, že sklenice tohoto typu nejdou otevřít z mnoha důvodů. Rozhodně se nemusí jednat o nedostatek použité síly. Prvním krokem je vytvořit si opravdu pevný úchop. Asi nejlepší metodou je přetažení rukávu přes prsty, díky čemuž budete chytat víčko skrz látku, ne přímým dotekem.

iZdroj fotografie: Pixabay

Neškubejte za víčko hned silou, pokud je opravdu natěsno, můžete si zranit ruce. Místo toho postupně zesilujte úchop, kdy v jedné ruce držíte sklenici a v druhé jen její hrdlo. Pro vás to bude menší námaha, a pokud je víčko přilepené něčím zevnitř (například medem), může se dát pozvolna do pohybu. Tento postup se hodí na sladké pomazánky, které mají ve zvyku zatvrdnout na okraji a my je pak ještě přiklopíme víkem.

Vypořádat se s vakuem

Pokud si koupíte novou zavařovačku, obvykle máte co do činění s vakuem, a proto potřebujete dovnitř dostat trošku vzduchu. To znamená lehounce odchlípnout víčko, aniž by však došlo k jeho trvalému poškození – takže ho nikdy nepropichujte. Místo toho vezměte pevnou čajovou lžičku a jejím tupým koncem zkuste z boku zapáčit mezi víčkem a závitem. Jakmile uslyšíte syčení, vydržte, dokud neuslyšíte drobné puknutí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pokud se snažíte otevřít sklenici vytaženou přímo z lednice, komplikuje situaci rozdíl teplot. V tom případě nechte na hrdlo chvíli téct horkou vodu. Materiály trochu zapracují a vzduch uvnitř taky. Někdy je ovšem celá záležitost skutečně věcí hrubé síly a vychytávky nemusí pomáhat. V takovém případě si zajistěte co nejlepší úchop sklenice (oběma rukama) a dejte do toho všechno. Někdy však nezbývá, než požádat o pomoc někoho znatelně silnějšího.

Zdroj: Food Network

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Zobrazit další články