Proč je salátová okurka vždy zabalená do fólie a rozhodně byste ji neměli sundávat před uložením do lednice

Hadí okurka se v obchodě jasně odlišuje prakticky od jakékoli jiné zeleniny. Konkrétně tím, že je každý jednotlivý kus kompletně zabalen ve folii.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Nejde sice o řešení příliš ekologické, své odůvodnění ale přece jen má. Jde o zcela praktickou záležitost. Okurka hadovka má jen tenkou slupku, která je velmi náchylná k jakémukoli mechanickému poškození. Podle webu Mental Floss hrozí tato rizika jak během balení, tak i dopravy. Dojde-li k jejímu narušení, vnitřek se mnohem rychleji kazí, protože dužina neudrží vodu ani kyslík. Plastový obal je tak dostatečnou ochranou na celou cestu.

Folie v zájmu trvanlivosti

„Tyto smršťovací folie jsou oblíbeným nástrojem i v domácnostech. Zabalené potraviny vydrží déle a mnohem pomaleji přichází o přirozenou vlhkost. U zabalených okurek hadovek lze dosáhnout až trojnásobku běžné trvanlivosti – tedy ve srovnání s nebalenou zeleninou. Právě zabalením ji tak lze přímo v obchodě masivně zvýšit,“ uvedl Národní úřad pro bezpečnost potravinových řetězců (NÉBIH).

Když si ji koupíte a doma pak vybalujete nákup, dost možná vás napadne folii před uložením do lednice automaticky sundat. Nicméně v domácím prostředí je situace totožná a zabalená okurka vydrží v lednici čerstvá až 10 dní. Dobře, zabalení má tedy svoje zdůvodnění. Nešlo by ale stejného efektu docílit nějak ekologičtěji? Přece jen balení každého jednotlivého kusu této zeleniny je nevyhnutelně ekologická zátěž.

Nová vrstva na rostlinné bázi

Technologie naštěstí kráčí stále dopředu a už existuje i způsob, jak překonat zrovna tenhle problém. Americká biotechnologická společnost Apeel Sciences totiž vyvinula adekvátní obalovou metodu. Jde o velmi tenký povlak fungující na rostlinné bázi. Ten plní stejnou funkci jako původní folie, tedy brání vysychání a izoluje povrch před kyslíkem. Takovýmto ošetřením lze trvanlivost konkrétního výrobku prodloužit 2–3krát, tedy stejně jako folií.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Velkou výhodou patentu je, že jde o zcela jedlou, bezbarvou vrstvu, neutrální čichově i chuťově. Není tudíž cítit, když se do okurky někdo zakousne, a dá se odkrajovat spolu s ní. Metodu čeká ještě testování a je také otázkou, nakolik budou spotřebitelé ochotni ji přijmout. Folie je, pravda, nepříliš ekologické řešení, nicméně jsme na ni navyklí a umíme s ní pracovat. Jde snadno rozeznat a stahujeme ji z okurky už bezmyšlenkovitě.

Jak tuto zeleninu nejraději konzumujete?

Zdroj: ScienceNews

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Zobrazit další články