Kdo vymyslel světoznámé křupavé brambůrky? Zásluha za největší americký vynález je lehce kontroverzní téma

No, je to složité. Když půjdeme po stopách historie, zjistíme, že je to podobně jako s telefonem, rádiem či letadlem.
i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Nejběžnější verze příběhu o původu bramborového lupínku zahrnuje populární restauraci Moon´s Lake House v oblasti Sargarita Springs v New Yorku. Jenže i tady byly zásluhy uznány u aspoň pěti žen či mužů jakožto tvůrců této pochoutky. A aby tohle nebylo málo, historici jídla naznačují, že brambůrky nejspíš nevznikly v Saratoze a dost možná ani v USA.




Pojďme na příběh Saratogy

Tady začíná nejpopulárnější legenda o brambůrkách. Jednoho dne roku 1853 dorazil do Moon´s Lake House dopravní magnát Cornelius Vanderbilt, aby si dal večeři. Byl ovšem nespokojen s kvalitou opečených brambor, které obdržel, takže je poslal zpátky do kuchyně s příkazem, aby je nakrájeli víc na tenko. George Crum, slavný kuchař s indiánskými kořeny, vzal Cornelia za slovo. Se slovy „Já mu ukážu!“ nakrájel brambory tak tence, jak jen dokázal, a opekl do křupava.


iZdroj fotografie: Pixabay

Tuto „pomstu“ pak naservíroval Vanderbiltovi. Ke Crumovu překvapení se do nich podnikatel zamiloval a zrodily se brambůrky. Tato verze události se nakonec stala tak ustálenou, že byl Crum v roce 1976 vyhlášen „Edisonem tuku“. Bohužel tuto verzí provází několik problémů. Za prvé, pokud tu byl nespokojený zákazník na večeři, určitě to nebyl Vanderbilt a nesmyslnost tohoto tvrzení potvrzují i historici.

Realita? Asi se nedopátráme

Za druhé, Crumova údajná role coby vynálezce chipsu nebyla nadále nijak povšimnuta, ačkoli se jednalo o kuchaře známého po celých státech a proslaveného několika dalšími pokrmy. Vlastně šlo dost možná o první kuchařskou celebritu v Americe. V roce 1889 byl New Yorským Heraldem nazván „nejlepším kuchařem v zemi“, ovšem beze zmínky o bramborách. A pokud později přišla nějaká tvrzení o jeho vynálezu, začínala slovy „údajně“.


iZdroj fotografie: Pixabay

O tři roky později vyšel nekrolog Catherine Adkins Wicke, zesnulé ve věku 103 let, kde se objevilo tvrzení, že ona je skutečný původně chipsů. Wicks byla Crumovou sestrou, pracovala s ním v kuchyni a říkalo se jí Teta Kate nebo Teta Katie. V jedné verzi příběhu o nespokojeném zákazníkovi právě ona nakrájela brambory jako papír. V jiné zase omylem pustila plátek do vroucího oleje, když brambory loupala, vylovila ho vidličkou a pak měla „Heureka“ moment.

Zdroj: History

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Zobrazit další články
Co si myslíte o článku?
5/5 (82%) 242 hlasů
Nahlásit chybu
JakZdravě.cz
Jak kávu správně pít, aby měla co největší a nejdelší účinek aneb Proč vás káva uspává
Události247.cz
Pandemie na ústupu. Vojtěch chce zrušit další očkovací centra, praktici před tím varují
ArmádníZpravodaj.cz
Osvědčený trampský trik, jak si jednoduše vyrobit lampu na osvětlení nočního tábora, či domácnosti po výpadku elektřiny
adbz.cz
Stop komárům a octomilkám jednou provždy. Osvědčený způsob restauratérů, jak se jich zbavit snadno a trvale