Každý by si měl dopřát alespoň 1 jablko denně. V obyčejném ovoci se ukrývá neobyčejná síla

Rozhodně nepatří mezi pálivé ovoce ani nebývá většinou uváděno jako superpotravina. Přesto je jablku trochu křivděno, protože jde o obrovskou zásobárnu zdraví.

i Zdroj fotografie: Public Domain
                   

Pozitivem je také to, že je toto ovoce obecně dostupné prakticky kdekoli. Asi není supermarketu, kde byste jablka nesehnali. Jak si jablko stojí u vás? Dáváte si ho na svačinu pravidelně, nebo se s ním setkáváte jen jako s moštem? Jestli mu moc nehovíte, je to velká chyba. Krom jiného jeho šťáva neobsahuje žádnou vlákninu a je schopna ihned zvednout hladinu cukru v krvi. Účinky potvrzuje i Amy Richter, RD a doporučuje si alespoň jedno denně dát.

Nižší špatný cholesterol

Vyšší hodnoty cholesterolu mohou dlouhodobě vést k vážným zdravotním potížím. Spolu s jablkem konzumujete fytonutrienty, tzv. vitaminy nové generace. Ty snižují jak LDL cholesterol, tak i ten celkový. Podle jednoho výzkumu dovedou dvě jablka denně redukovat jeho hodnoty až o 16 %. Jsou tak nejjednodušší cestou, jak takového snížení dosáhnout přirozeným způsobem.

Ideální na zažívání

Jestli vás trápí problémy se zažíváním, jsou jablka opět velmi jednoduchou cestou nápravy. Obsahují totiž hodně vlákniny, snadno tak zlepší střevní situaci. Z dlouhodobého hlediska těmto problémům také pomohou předcházet, protože jejich konzumací máte trávicí trakt „pod kontrolou“.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Přírodní zdroj energie

Přírodní cukr obsažený v těchto plodech vám dodá víc než jen sladkou chuť. Jde také o perfektní zdroj energie, takže jablka jsou skvělou ranní svačinkou či zákuskem po tréninku. Nejen, že chutnají naprosto úžasně, ale také vás „nakopnou“ bez jakékoli umělé chemie. Jste tak ušetřeni kávy nebo energetických nápojů.

Krok za krokem proti anémii

Je v nich hodně železa, přímo se proto nabízejí coby přírodní cesta léčby anémie neboli chudokrevnosti. Železo vede k vyšší hladině hemoglobinu, čímž se projevy anémie potlačí. Jakmile se tedy cítíte zesláblí nebo dokonce na omdlení, snězte právě jablko. Vysoký obsah železa ve spojitosti s cukry vám vrátí potřebnou energii i stabilitu, takže se opět proberete jako ze snu.

Redukce rizika rakoviny

Jablka mohou fungovat i jako ochrana před některými typy rakoviny. Vláknina z jablek reguluje trávení, což omezuje možnost vzniku nádorů právě v tlustém střevě. Několik výzkumů už také odhalilo souvislost konzumace jablek s nižším rizikem vzniku rakoviny prsu. Jako jeden z mála druhů ovoce totiž prokazují schopnost omezit riziko vzniku rakovinných buněk. Jejich vliv na tuto situaci je tedy opravdu mimořádný.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dokonce i pro lepší zrak

S očima je často spojována hlavně mrkev. Očním potížím se mnohdy předejít nedá, jablka je ale umí zmírnit alespoň v některých ohledech. Obsahují totiž nezanedbatelné množství vitaminů A a C, důležitých pro správnou funkci zraku. Na oči mají také velmi posilující efekt a mohou vám pomoci zhoršení zraku celkově předcházet.

Prevence Alzheimera

Alzheimer je neurologickým strašákem pro celý svět. I takto zdánlivě obyčejné ovoce, jako jsou jablka, však dovede alespoň do nějaké míry bránit rozvoji této zhoubné choroby. Bádání na toto téma stále probíhají, už teď se však některé týmy zaměřují hlavně na látku zvanou kvercetin. Ta dovede ochránit mozkové buňky před poškozením volnými radikály. Právě tento druh poškození totiž vede k rozvoji Alzheimerovy nemoci.

Milovníci jablek tak mají o důvod navíc, proč je mít rádi.

Kolik jablek si dáte za měsíc?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Zobrazit další články