Přenos koronaviru mraženým jídlem, rybami a mořskými plody? Úřad pro kontrolu potravin a léčiv nenašel přesvědčivé důkazy

Do dnešního dne neexistují důkazy, že by onemocnění covid-19 mohlo být vyvoláno kontaktem s kontaminovaným jídlem.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Dle prohlášení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) dosud nebyl nalezen přesvědčivý důkaz, který by potvrzoval možnost přenosu koronaviru pomocí mražených jídel. Právě tyto potraviny se ocitly na seznamu potenciálních zdrojů nákazy vydaném Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Ověření možnosti takového přenosu je důležité i v souvislosti s hledáním původce celé pandemie, která odstartovala v čínském Wu-chanu.

Přenosu nic nenasvědčuje

Tým vědců zabývající se otázkou, jak vlastně mohla vzniknout úvodní vlna šíření koronaviru na Huananském trhu s mořskými plody ve Wu-chanu, se snaží prověřit všechny možnosti. V posledních měsících kladla čínská státní média důraz na teorii, že se koronavirus prvně objevil někde jinde a na zmíněný trh byl dovezen právě v mraženém jídle. Čína také obviňuje dovozce mraženého zboží s tím, že několik těchto balení bylo na výskyt viru pozitivně testováno.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jako pravděpodobnější se jeví verze, že vypuknutí nákazy na trhu je spojeno s přítomností živých zvířat, případně nakaženého prodejce nebo zákazníka. Ovšem WHO zatím zcela nevyloučila zmražené maso nebo mořské plody jako další možný zdroj infekce. Ačkoli tým WHO stále zvažuje jako teoretický způsob nákazy i tuto cestu, FDA přišla s prohlášením, že riziko nákazy člověka z kontaminovaného jídla je mimořádně nízké.

Hlavním šiřitelem viru jsou lidé

Hlavním zdrojem šíření viru je kontakt mezi lidmi, konkrétně tedy drobné kapénky dostávající se do okolí z nosu a úst. Je třeba si uvědomit, že covid-19 je primárně respirační onemocnění, nejde o virus pocházející z jídla či nějak související se zažívacím traktem. Data získaná z mnoha výzkumů provedených v různých zemích během celé pandemie dokládají, že šance na nákazu z jídla nebo mražených potravin je extrémně nízká.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jak uvádí FDA, epidemiologové ani při více než 100 milionech případů covidu-19 neodhalili potraviny jako zdroj nákazy. Čínští vědci opírají své tvrzení o nález virových částic na balení mražených rybích produktů. To ovšem neposkytuje žádný důkaz o tom, že by na základě kontaktu s kontaminovanou potravinou mohlo dojít k přenosu dostatečného množství živého viru nutného k vyvolání onemocnění covid-19.

Zdroj: Live Science

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články