Zvýšení hladiny omega-3 kyselin v krvi je spojeno se snížením rizika úmrtí podobnou tomu, když přestanete kouřit. Změna jídelníčku tak může být na místě.
Hladiny omega-3 nenasycených mastných kyselin v krvi jsou stejně kvalitní prediktor úmrtnosti z jakékoli příčiny jako kouření. Plyne to ze studie zahrnující Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM) a The Fatty Acid Research Institute v USA. Účastnilo se také několik univerzit ve Státech a Kanadě. Studie použila data z dlouhodobě sledované skupiny zvané Framingham Offspring Cohort. Informace upřesní Dr. Aleix Sala-Vila.
Vynikající indikátory rizika
Skupina obyvatel města ve státě Massachusetts byla sledována od roku 1971 a badatelé došli k závěru, že právě omega-3 kyseliny jsou perfektní prediktor rizika úmrtí bez ohledu na jeho příčinu. „Vyšší hladiny těchto kyselin v krvi, což je například důsledek zařazení tučnějších ryb do jídelníčku, zvyšují očekávanou délku života skoro o pět let,“ uvádí Dr. Aleix Sala-Vila, badatel z kardiovaskulárního oddělení IMIM a autor studie.
Pokud jste například pravidelný kuřák, z očekávané délky života to sebere 4,7 roku. To je přibližně stejná míra, jakou vám vysoká hladina omega-3 kyselin v krvi naopak dodá. Během více jak 11 let sledovali vědci skupinu 2 240 lidí ve věku nad 65 let. Cílem bylo také potvrdit, které mastné kyseliny fungují jako dobré indikátory rizika úmrtí nad rámec toho, co je o těchto látkách již známo. Výsledky ukazují na celkem 4 konkrétní typy.
Které nám tedy tolik pomáhají?
Dvě z nich jsou překvapivě nasycené mastné kyseliny, které byly tradičně spojovány s riziky pro kardiovaskulární systém. Jenže v tomto případě indikují delší život. Potvrzuje to také to, čeho si badatelé všimli v poslední době, tedy že ne všechny nasycené mastné kyseliny jsou nutně pro organismus škodlivé. Navíc jejich hladinu v krvi nelze upravit jakoukoli dietou, jak je to u omega-3 mastných kyselin zmíněných výše.
Výsledky se dají použít pro individuální sestavení jídelníčku právě na základě konkrétních koncentrací těchto kyselin v krvi. Výzkum tak posiluje myšlenku, že malé změny v jídle tím správným směrem mohou mít mnohem větší dopad, než si myslíme. Stejně tak není nikdy moc pozdě, ani moc brzo tyto návyky změnit. Nyní je na řadě obdobná studie v Evropě, zda lze stejné postupy aplikovat mimo Spojené státy.
Jaké ryby zahrnuje váš jídelníček?