Třešně jsou oblíbeným ovocem pro svou šťavnatost a osvěžující chuť. V tomto obrázkovém testu se jedny třešně liší od ostatních, zkuste je najít.
„Na třešně se nesmí pít mléko, pak ti bude špatně.“ Poměrně častá věta maminek a babiček během letních prázdnin. Je to ale pravda? Třešně milujeme z mnoha důvodů. Jsou sladké, šťavnaté a dají se jíst jak samostatně, tak i v dortech nebo koláči. Stejně tak jsou z nich výborné marmelády, sirupy a další dobroty. V základu jsou však hlavně velice zdravé. Obsahem minerálů, vitaminů či antioxidantů se blíží i takovým superpotravinám, jako je červená řepa.
Plná náruč vitaminů
Najdete v nich vitaminy C, A, B, E, draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fosfor i jód. Bojují proti stárnutí buněk, působí coby prevence rakoviny i řady civilizačních chorob. Jejich protizánětlivé účinky se hodí proti dně a artritidě. V létě sáhněte po sportu určitě po třešních. Díky obsahu minerálů a 80% obsahu vody jsou vynikající i pro hydrataci organismu. V létě se to hodí jak při aktivitě, tak i delším pobytu na slunci. Která z třešní na obrázku se trochu odlišuje?
Třešně obsahují i dvě velmi cenné látky určené pro mozek. První je melatonin čili spánkový hormon. Přispívá k vyšší kvalitě spánku, tělo si tudíž lépe odpočine. Jestli nechcete před spaním zatížit tělo trávením celých plodů, poslužte si čerstvou šťávou z třešně nebo višní. Druhým pokladem jsou antokyany. Ty dovedou udržovat spoje mezi neurony, čímž zlepšují mozkovou aktivitu včetně paměti. Červené bobule jsou proto výborné pro seniory či studenty.
Uvnitř žaludku snadno kvasí
Třešně patří mezi ovoce, které ve vodě velmi rychle bobtná a také kvasí. A v mléce ještě víc. Máte-li tedy citlivé zažívání, můžete se po větším množství třešní a zapití vodou cítit opravdu špatně. Je možná nevolnost nebo plynatost. Nejedná se však o univerzální jev, záleží skutečně na individuální reakci vašeho organismu. Pro většinu lidí však není problém se na ně normálně napít sklenky vody. Pokud stále tápete v rébusu, tady je řešení dnešní optické výzvy.
Za zmínku stojí, že Česko je ve šlechtění tohoto ovoce skutečnou jedničkou. Z 1 000 odrůd je u nás nejpopulárnější chrupavka a srdcovka. Každý zkušený pozorovatel jistě rychle odhalil odlišné třešně bez bílých prvků. Pokud si své dovednosti chcete ještě vylepšit, pokračujte s řešením dalších vizuálních výzev, váš mozek pak pojede opravdu na plné obrátky.