Čerstvé a nadmíru šťavnaté potraviny zní jako krásné oživení pustých zimních dnů. Jenže pokud jde o čerstvost, je třeba si uvědomit několik věcí, kterým se nedá vyhnout.
V první řadě zdánlivá čerstvost není vždycky tou skutečnou. Potraviny dnes zpravidla překonají obrovské vzdálenosti na korbách kamionů, než se dostanou do skladů. Pozor, ne do regálu v supermarketu, ale teprve do skladů. A cokoli exotičtějšího předtím urazí ještě kilometry na cestě z teplejších regionů planety. Během tohoto náročného logistického procesu ztratí většinu pozitivních vlastností, a dokonce mohou být naopak škodlivé.
Chřest a balený zelený salát
Zcela ideální doba pro zařazení chřestu do jídelníčku je jaro, tedy jeho přirozené období. V zimě je dovážen z odlehlých regionů v Chile nebo Peru. Během převozu ztratí nejen svou chuť, jeho textura se zcela rozpadne a už nebude mít ani tolik žádané vitamíny. Transport v něm spolehlivě zlikviduje i další živiny, takže z ceněné rostliny se stane vlastně prázdná zelená hmota. A nejde o jedinou zelenou položku, která je v zimě prakticky bezcenná.
Balený zelený salát je předem nakrájen a omyt, abychom neměli prakticky žádnou práci s jeho konzumací, potažmo nějakou přípravou. Nicméně je to právě ono přípravné omytí, které narušuje zelená vlákna a vede ke ztrátám na vitamínech. Nakonec se tak v krabici v obchodě objeví sice dobře vypadající, ale výživově ochuzený produkt. V jeho případě je obecně lepší počkat na teplejší období roku a dopřát si skutečně čerstvou várku.
Bobulky a kukuřice na špejli
Léto je nejlepším obdobím na sběr jahod, borůvek a nejrůznějších dalších bobulí. Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který spoluvytváří kolagen, borůvky jsou dobrou prevencí rakoviny kůže a nakopávají mozek k činnosti. Jenže je obecně nejlepší konzumovat jen skutečně lokální produkty, které vyrostly ve vašem regionu. Pokud jsou dováženy z dalekých plantáží, nebudou mít ani výživovou hodnotu, ani moc chuti.
Kukuřice roste jen a pouze v létě a v žádném dalším ročním období. Proto kukuřice, kterou najdete v obchodě na začátku listopadu, nejspíš nebude tak čerstvá, jak se tváří nebo jak tvrdí vývěska. Jedinou výjimkou z tohoto nastavení je Florida, kde kukuřice dozrává někdy koncem ledna. Ovšem i v tomto případě je potřeba ji transportovat, což opět likviduje její čerstvost, výživovou hodnotu a nevyhnutelně i chuť.
S mlékem a cukrem v zimě opatrně
Na mléčných výrobcích obecně není vůbec nic špatného, ale v zimě si jich dopřávejte s mírou. Konzumace tvarohu a mléka může vést ke zvýšené tvorbě hlenu, což může ovlivnit celkové fungování našeho organismu. Pokud už jste v zimě stihli nastydnout nebo si uhnat otravnou rýmu, mohou se vaše problémy ještě zhoršit. Zvýšené zahlenění vlivem mléčných produktů vám může ucpat dutiny.
Cukr je jednou z nejoblíbenějších legálních drog. Ano, drog, protože způsobuje naprosto totožnou závislost jako alkohol. Zvlášť v zimě podporuje přílišná konzumace depresivní stavy, protože příjem sladkého redukuje v těle hladiny dopaminu. To je tzv. hormon štěstí, který stojí za našimi příjemnými pocity a pozitivním stavem mysli. Zima je už tak poměrně temná doba roku a efekt cukru může toto její působení ještě prohloubit.
Napadají vás další pochutiny, které je lepší nechat na jindy?