Pouhý gram jako by znamenal kilo: Neuvěřitelné změny, které nastanou, pokud snížíte denní dávku soli

Jeden gram soli se zdá jako naprosto nicotné množství. Nicméně i takto drobná dávka může vést k výrazné změně stavu organismu. Snížení příjmu soli obecně není na škodu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Jak by mohl pouhý gram soli prospět vašemu srdci? Tak, že se k němu nikdy nedostane. Experti uvedli, že snížení denního příjmu soli už o 1 gram redukuje citelně riziko kardiovaskulárních chorob. Potvrzuje to i Grant Tinsley, Ph.D. A dá se začít klidně tím, že budete jíst méně průmyslově zpracovaných jídel a omezíte stravování v restauracích. Kupujte libové maso, celozrnné pečivo a také to, co obsahuje hodně draslíku.

Kolika smrtím se dá zabránit?

Chuťově si přitom rozdílu nejspíš ani nevšimnete. Pokud vám bude chybět silná slaná chuť, můžete ji nahradit jiným výrazným kořením. Jeden z nejvyšších solných příjmů má Čína, konkrétně 11 gramů denně. To je 2krát více, než doporučuje vláda. Asi 40 % úmrtí v Číně je také spojeno se srdečními problémy. Redukce o 1 gram denně může do roku 2030 předejít 9 milionům kardiovaskulárních chorob a také výskytům mrtvice.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Během dekády se tam dá vyhnout 13 milionům případů, kdy skoro polovina bude smrtelná. Přibývající redukcí soli se dá do roku 2040 předejít 27 milionům srdečních infarktů či mrtvic. Vědci poukazují také na to, že jde o všechny věkové kategorie. Krom potíží se srdcem se objeví také méně rakovin žaludku a chronických nemocní ledvin. Právě nevhodné stravování je podle odborníků hlavní příčinou vysokého krevního tlaku u lidí.

Omezení soli neuškodí nejspíš nikomu

„Dnes už víme, že spotřeba sodíku víc jak 2,3 gramu denně je přílišná,“ zdůraznil Dr. David Cutler z Providence Saint John´s Health Center. „Některým lidem se srdečními chorobami by prospěla ještě nižší dávka, cca 1,8 miligramu.“ Dle odborníků totiž přebytek soli zvyšuje riziko bolestí hlavy, nemocí ledvin, mrtvice, zvětšeného srdečního svalu i hypertenze. Nechybí ani ledvinové kameny, rakovina žaludku nebo osteoporóza.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Bádání z roku 2021 ovšem ukázalo, že menší příjem soli neuškodí ani lidem, kteří ničím netrpí. Tedy těm s normálním příjmem i krevním tlakem. Šlo o revizi 85 dalších výzkumů, které sledovaly subjekty po dobu 4 měsíců až 3 let. Ukázalo se, že se snižuje jak systolický, tak diastolický tlak. Konzumace méně jak 1,5 gramu soli denně ho snižuje i nadále. Nižší příjem sodíku a zdravější strava tak srdeční zdraví zlepšuje obecně.

Jak dosáhnout menšího příjmu soli?

Snížení denního množství soli není tak snadné, jak se na první pohled zdá. Zvlášť v případě, že jste na slanou chuť zvyklí. „Podle mě je přechod na stravu s menším podílem sodíku jednou z nejtěžších dietních změn vůbec,“ uvádí Liz Weinandy z Ohio State University. „Prakticky všechna restaurační jídla jí totiž mají hodně. Pokud v nich není moc soli, vynahrazuje to zase cukr. Najít potraviny pro rychlou přípravu, které mají málo soli, je výzva.“

Téměř nepozorovaně můžete příjem soli snížit nákupem čerstvých potravin. Konzervované produkty či mražené maso a ryby mají sůl už přidanou. Stejně tak kontrolujte etikety. Trochu sodíku tělo k přežití potřebuje, ale mnohem méně, než máme naučeno. Zbavte se taky jasných viníků, jako jsou hranolky, popcorn nebo balené svačiny. A najděte si zdroje draslíku, který ve vašem těle udrží rovnováhu. Například houby, banány či avokádo.

Jak moc solíte a dochucujete jídla?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Babská rada nad zlato: Nápoj se skořicí a zázvorem pročistí střeva během 3 dnů. Kromě toho začne ubývat tuku na břiše
Události247.cz
Události247.cz
Špatná zpráva pro Putina: Tisíce Rusů si dobrovolně volají s Ukrajinci a prosí je o pomoc
ArmádníZpravodaj.cz
ArmádníZpravodaj.cz
K bojům poslouží dokonce 70 let stará sovětská protiletadlová děla S-60 z Polska: mají směšný dostřel i sílu, ale na drony stačí
adbz.cz
adbz.cz
Luštěniny ani kyselé zelí nemusí nadýmat. Klíč je ve správné přípravě