Konzumace syrové cibule je nejlepší volbou: Je až neuvěřitelné, jaké zdravotní benefity s sebou přináší. 5 důvodů, proč s tím začít ještě dnes

Prakticky veškerá zelenina je pro naše tělo prospěšná. Cibule má ovšem mimořádně blahodárný vliv na srdce, střeva i kosti.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Z toho důvodu se vyplatí její denní konzumace, aby její vliv na organismus ještě zesílil. Cibulová šťáva je bohatá na antioxidanty, které silně přispívají k úspěšnému otěhotnění. Stejně tak vám pomůže při krvácení z nosu. Jakmile se s ním setkáte, vyplatí se tuto zeleninu rozpůlit a důkladně očichat, radí Dr. Jillian Kubala. Obsah vitaminu C se vám osvědčí také při ucpaném nosu, protože čistí dutinu. Bude se vám tedy dýchat mnohem lépe.

Deprese a celkové zlepšení nálady

Cibule obsahuje hodně kyseliny listové, což dovede zabránit rozvoji depresí. Rozkládá přítomné aminokyseliny včetně homocysteinu, který má výrazný vliv na náladu. Stimuluje tím účinně mozek a dodává mu více živin. Homocystein brání produkci hormonů přispívajících k lepší náladě. Právě z toho důvodu je cibule přirozeným antidepresivem.

Zubní kaz, nachlazení a chřipka

Velmi účinná je cibule v oblasti zubní hygieny. Zkuste ji žvýkat syrovou po 2–3 minuty a zabijete mnoho bakterií, které vám jinak v ústech umí udělat pěknou paseku. Současně s tím posílíte čelistní svaly. Trápí vás v sychravých dnech nachlazení? Nakrájejte cibuli a namočte plátky na 6–8 hodin do vody. Tuto tekutinu si pak dávejte 3krát za den po 3–4 polévkových lžících.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Regulace krevního cukru a cholesterolu

Dalším důležitým prvkem v cibuli je chrom, který pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi v rozumné míře. V tomto ohledu pomáhá výrazně i diabetikům. Vysoká hladina cholesterolu je jedním z faktorů, který ohrožuje zdraví lidí a vede k rozvoji srdečních chorob. V cibuli najdete antioxidant quercetin, který ji dovede výrazně regulovat. A nejen to, tato látka také očišťuje tepny od plaku a dalších usazenin, které snižují jejich kondici.

Prevence rakoviny

Prakticky každá zelenina dokáže lehce pomáhat proti rakovině a cibule není výjimkou, ba naopak. Roli tu hrají hlavně sulfidy, které dovedou zabránit růstu potenciálních nádorů. Experiment na toto téma provedli v Holandsku, kde jedna skupina jedla denně půl cibule, druhá žádnou. Ti, kteří ji konzumovali, měli až o 40 % nižší riziko výskytu rakoviny žaludku.

Obrana proti přílišným zánětům

Tvorba zánětů je přirozenou reakcí těla na nejrůznější problémy. Jakmile se však tento stav stane chronickým, vede k mnoha dalším zdravotním komplikacím. Například potížím se srdcem, dásněmi nebo rovnou k rozvoji rakoviny. Cibule a její antioxidanty tu opět nastupují a působí protizánětlivě.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nepodceňujte skladování zeleniny

Pro udržení veškerých takřka zázračných sil je potřeba cibuli správně skladovat. Jarní cibulce se bude nejlépe dařit v lednici. Klasická kuchyňská vydrží při pokojové teplotě 3–4 týdny. Ideálně v jedné vrstvě a na suchém, tmavém a dobře větraném místě. Sladké cibule zvládnou v pokojové teplotě jen asi 2 týdny, ve studeném prostředí přečkají klidně měsíc. Jestli vám zůstane už oloupaná či nakrájená, zabalte ji do folie a spotřebujte do 3 dnů.

A pozor. Jak velmi trefně poznamenal Sir Terry Pratchett, autor fantastického cyklu o Zeměploše, „po přípravě jakéhokoli jídla zůstane v kuchyni půlka cibule, a to bez ohledu na velikost jídla, cibule či ženy.“

Které jídlo si bez cibule neumíte představit?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články