Zábavný test bystrosti: Najdete v chumlu pandích hlaviček jednu, která se na obrázek rozhodně nehodí?

Panda velká neboli latinsky Ailuropoda melanoleuca znamená v překladu doslova „Kočičí-stopa černá a bílá“. Najděte jednoho rozdílného černo-bílého medvídka.

i Zdroj fotografie: Barletta Web
                   

Jejími hlavními znaky jsou výrazné černobílé zabarvení a zavalité tělo. Současně jde o jediného žijícího zástupce rodu pand na světě. Ačkoli patří mezi masožravce, je to reálně býložravec a živí se prakticky výhradně bambusovými výhonky. Těch má obrovskou spotřebu, její trávicí soustava je však poměrně nevýkonná. Z celého objemu pozřených bambusů tak využije jen asi 20 %. Zbytek je bez užitku vyloučen trusem.

Samotáři s velkou spotřebou

Příležitostně si „zakousne“ i jiné rostliny, případně nějakou mršinu či drobného živočicha. I tak ovšem masivně preferuje právě bambus. Dospělý medvěd dosahuje výšky 120–190 centimetrů (tedy žádný mrňous) a hmotnosti mezi 70–160 kilogramy. Jsou to samotáři, kteří si pečlivě hlídají své teritorium jak proti predátorům, tak i ostatním pandám. Při skupinovém životě by prakticky okamžitě vznikly spory o jídlo. Najdete mezi hlavičkami jednu odlišnou?

iZdroj fotografie: Barletta Web

Jediné příležitosti k setkávání nastávají v době námluv. Mláďata se samicím většinou rodí jednou za 2–3 roky. Březost trvá 83–163 dní, narodit se mohou až 3 medvíďata. V zajetí je šance na vyšší počet větší, v divočině přežívá zpravidla jen jedno. Je to proto, že matka nemá dost energie na krmení dvou, věnuje se tedy výhradně tomu silnějšímu. Potomci jsou přitom během prvního roku života na její péči a potravě zcela bytostně závislí.

Jak je na tom váš postřeh a vnímání? 9 z 10 lidí nedokáže na tomto obrázku zachytit brouka. Dokážete to vy?

Život novorozence a celkový výskyt

Novorozená panda váží jen 85–140 gramů, což z ní činí jednoho z nejmenších potomků placentálních savců. Oči otvírá ve věku 3 týdnů, ve 2 měsících je už plně vybarvená s obvyklým vzorkem. Pak teprve opouští společně s matkou bezpečí doupěte. Ve věku 6 měsíců už může pozřít menší množství bambusu, stále je však pro mládě dominantní potravou mateřské mléko. Pokud jste na vážkách, je tu řešení dnešní hádanky.

iZdroj fotografie: Barletta Web

Panda velká se dožívá 10–30 let, nejstarší kus pošel ve 38. V zajetí je délka dožití obecně výrazně delší. Dnes žijí pandy pouze v pár horských pásmech Číny, hlavně Sečuánu a sousedních provinciích. Existuje i vzácná sněhově bílá panda, vyfocená v roce 2019. Pokud jste měli potíže s hledáním odlišné pandy, možná potřebujete dále procvičit svůj postřeh v podobných hádankách.

Jak jste si v rébusu vedli?

Zdroj: BarlettaWeb
Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Zobrazit další články