Oči jako ostříž: Jen 2 % lidí na internetu zvládnou objevit ukrytého psa mezi celou tlupou pand

Panda velká je pro svůj roztomilý vzhled velmi oblíbeným zvířetem. Procvičte svou pozornost a zkuste mezi skupinou pand nalézt ukrytého psa.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tito roztomilí medvědi mají 6 prstů, přičemž šestý je podobný jako náš palec. Je to však ve skutečnosti podivná zápěstní kost se silným svalem. Nemůže se však pohybovat, protože nemá žádné klouby, které by dovolily úchop. Divoké pandy mají většinou jen jedno mládě, zatímco ty v zajetí mají větší šanci na dvojčata. Pokud má divoká panda dvojčata, bude krmit jen to, které je celkově silnější. Druhé je tak kompletně ponecháno svému osudu. Ano, kruté.

Pouze 5 % lidí zvládne identifikovat skrývající se kočku na obrázku hromady dřevěných špalků

Nemá energii na dvojitou péči

Důvodem je zkrátka to, že novorozenec je velmi slabý. Bambus začínají mláďata jíst až koncem prvního roku života. Do té doby jsou kompletně závislá na matce. V divoké přírodě tak panda nemá dostatek mléka ani energie na to starat se o dva potomky najednou. Mládě zůstane s matkou až do chvíle, kdy opět zabřezne, tedy když je mu asi 1,5 roku. Pokud nezabřezne, je s ní ještě o rok déle. Kdepak je v tomto davu psí hlava?

Pandy velké jsou velmi dobří stromolezci, tuto dovednost trénují už od 7 měsíců věku. V divočině šplhají na stromy hlavně proto, aby se vyhnuly predátorům. Stejně tak jim to dává dobrý přehled o veškerém dění v okolí. Protože je to nad zemí obecně bezpečnější, hodně pand ve větvích i nocuje. Někdy tam prostě jen vylezou a kochají se výhledem. Váží cca 45 kilo a 12 hodin denně stráví jídlem. V zajetí dosahují i 150 kilo, některé kusy dokonce ještě víc.

Velká území a hodně bambusu

Jde celkově o samotářská zvířata. Hlavně v divočině mají svoje teritorium, které striktně brání před ostatními jedinci svého druhu. Je to hlavně proto, že se živí bambusem, tím pádem nemusí společně lovit. Bambusu spořádají opravdu hodně, protože potřebují mnoho energie. Stráví ho nicméně jen asi 20 %, vylučují proto asi každých 20 minut. Stále tápete? Tady je řešení rébusu.

Pokud by tito medvědi žili ve skupinkách, vypukl by nejspíš brzy konflikt právě o jídlo. To by negativně ovlivnilo přežití všech. Takové území jedné pandy obvykle zabírá 3–8 čtverečních kilometrů, což je adekvátní prostor k jejímu přežití. Pokud chcete pořádně procvičit svůj postřeh a inteligenci, vyzkoušejte další podobné hádanky.

Jak jste si s rébusem poradili?

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Zobrazit další články