Ve vodě dobře rozpustné chloristany představují větší zdravotní riziko, než se vědci zprvu domnívali. Mají významný vliv na funkci štítné žlázy.
Chloristany, známé i jako perchloráty, jsou nebezpečné, ve vodě dobře rozpustné soli kyseliny chloristé, které se při vysokých teplotách rozkládají za vzniku chloridu a kyslíku. Jde rovněž o nejstálejší sloučeniny chlóru, které obsahují kyslík. Chloristany se obecně řadí mezi silné rostlinné jedy a sledované kontaminanty životního prostředí. Přesto se hojně používají v zemědělství i v průmyslu. Studie publikovaná v časopise Nature Structural & Molecular Biology přinesla zjištění, že znečištění pitné vody chloristany je nebezpečnější, než se předpokládalo.
Chloristan je nebezpečnější, než se myslelo
Perchloráty jsou sice vedeny jako nebezpečné látky, ovšem zcela běžně se používají v průmyslu i v zemědělství. Využívají se jako příměs dusíkatých hnojiv, tuhých pohonných hmot, zábavní pyrotechniky, výbušnin či nafukovacích airbagů. Do prostředí se dostávají jak z přirozených zdrojů (tvorbou v atmosféře či z ložisek dusičnanů), tak v důsledku lidské činnosti – používáním dusíkatých hnojiv, výrobou, využíváním a likvidací chloristanu amonného nebo během rozkladu chlornanu sodného, který se používá pro dezinfekci vody.
Právě poslední zmíněný způsob je rizikový. Chloristany totiž mohou kontaminovat dodávky pitné vody, a tím způsobit závažnější zdravotní stavy, než se vědci původně domnívali. Chloristany poškozují hormonální systém organismu tím, že inhibují funkci štítné žlázy, a sice narušením absorpce jodidu, který je nezbytný pro syntézu hormonů. Hypofunkce štítné žlázy je riziková zejména v těhotenství a u kojenců, jelikož znemožňuje normální růst, vývoj a metabolismus.
O problému se začíná diskutovat
Studie, která byla publikována v květnu 2020, na tento problém upozorňuje a snaží se zalarmovat širokou veřejnost. Maximální množství chloristanu v pitné vodě, které by ještě nemělo negativní vliv na lidské zdraví, je uváděno jako doporučené, avšak i tak je mnohonásobně nižší než současné tolerované množství (0,7 mg/l pitné vody). Světová zdravotnická organizace (WHO) na studii zareagovala a jako doporučený limit uvedla 0,07 mg/l pitné vody. V Česku se sleduje množství chloristanů v potravinách i pitné vodě.
V současné chvíli je limitní množství chloristanů pevně stanoveno pro potraviny. Podle odborníků se do potravin dostávají chloristany z kontaminované vody, půdy a hnojiv. V Česku se na doporučení komise Evropské unie 2015/682 ze dne 29. dubna 2015 sleduje množství chloristanů v potravinách i v pitné vodě. Tuzemsko nicméně dosahuje uspokojivých hodnot – v roce 2020 činily koncentrace chloristanů 0,2 μg/l vody a 0,002 mg/g sušiny pro zeminy.
Hlídáte si kvalitu vody, kterou pijete?