Na obrázku je 1 chameleon s vyplazeným jazykem. Ti, jenž mají vytříbený smysl pro detail, ho vidí na první dobrou

Chameleoni jsou jedinečná skupina plazů a také vděčný námět mnoha příběhů nebo anekdot. Ačkoli jsou na spodku potravního řetězce, jde o velmi zajímavý živočišný druh.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Známe je hlavně díky jejich dovednosti měnit barvy, což používají při lovu kořisti. A nejen to, mají také velmi rychlý jazyk a pátou končetinu. Nicméně jejich zbarvování se funguje trochu jinak, než jak si ho většina lidí představuje. Celkově těchto plazů existuje více jak 200 druhů. Z nich je 9 zařazeno na seznam vážně ohrožených živočichů. Dalším 20 pak zařazení na tento seznam hrozí. Co dalšího se v těchto krásných zvířatech skrývá?

Populární, ale náročný mazlíček

Na Floridě, v Kalifornii a na Havaji jsou chováni i jako domácí mazlíčci. Tento chov ale umí být velmi náročný. Nejčastějším druhem je chameleon jemenský, typický vysokou přilbou a výrazným hřbetním hřebenem. Nejde rozhodně o společenské tvory, a dokonce není možné chovat dohromady samce a samičky. Jejich jazyk je dvakrát delší než celé tělo. Zmíněný chameleon jemenský se dožívá až 5 let. Najdete na obrázku chameleona s vyplazeným jazykem?

iZdroj fotografie: Stencil Photos

Obecně vzato nejsou chameleoni vhodní pro lidi, kteří předtím žádné domácí zvíře nechovali. Potřebují totiž velmi komplexní péči a jsou také velmi citliví na stres. Pokud jste ale zkušený chovatel zejména plazů, pak by pro vás ani tento tvor neměl být zvláštním problémem. Chameleon je celkově chráněný druh a je zakázáno je odchytávat v divočině. S řádnou dokumentací je ale možné je chovat, množit, případně i prodávat.

Chovatelská výzva a role hřebenu

Pamatujte ovšem, že při jakékoli zamýšlené operaci je třeba ověřit legislativu, která se bude lišit podle regionu. Chameleon jemenský pochází z Jemenu a Saúdské Arábie. Je zelený a může mít různě barevné proužky. Samičky tohoto druhu dorůstají jen asi 35 centimetrů, zatímco samci téměř dvojnásobku. Tito chameleoni jsou velmi citliví na teplotu i vlhkost svého prostředí. Ta má být asi 70 % a teplota pro chov 26 stupňů Celsia.

V přední části lebky má přílbu nebo korunu, což je hřeben dorůstající velikosti až 5 centimetrů. Mají ji obě pohlaví, u samce je ale mnohem větší. Pomáhá jim sbírat rosu, ze které pak těží vodu. Ta postupně steče po hřebenu přímo do ještěří tlamy. Krom toho funguje i jako obrana při souboji s dalším samcem během období páření. Větší hřeben umí protivníka přirozeně zastrašit a samice takové jedince logicky preferují před menšími.

Další populární chameleoní druh

Dalším známým druhem je všežravý chameleon třírohý nebo také Jacksonův. Obvykle se živí housenkami, motýly, mravenci, červíky, slimáky, šneky, ještěrkami a někdy i malými chameleony. Příležitostně nepohrdne listy nebo bobulemi. Pochází z východní Afriky a je dobrou volbou pro chovatele začátečníka. Optimální teplota pro jeho chov je 23–26 stupňů Celsia a vlhkost prostředí 65 %. Prohlédli jste si pořádně třetí řádek?

iZdroj fotografie: Stencil Photos

U chameleonů platí, že nelze chovat najednou obě pohlaví. Jakmile se setkají, budou jeden druhého ohrožovat syčením a jasným zabarvením, které povede k soubojům a zraněním. Jejich hlavní potravou je hmyz, konkrétně kudlanky, cvrčci, kobylky a další. Větší druhy dovedou pozřít i další ještěrky nebo malé ptáky. Několik druhů si občas dá i čistě rostlinnou stravu. Tak co – troufli byste si mít něco takového doma?

Jak se vám v testu vedlo?

Zdroj: EnLahora
Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Jaká je ideální teplota v bytě a proč: Zdraví dospělí by neměli jít pod dvacet, senioři a nemocní po 18 °C
Události247.cz
Události247.cz
Falešná rakovina nebo pomoc lidem v tíživé situaci: Podvodníci lákají z lidí peníze přes sociální sítě
ArmádníZpravodaj.cz
ArmádníZpravodaj.cz
Bulharsko hned na začátku války Ukrajinu zachránilo, dodalo jí až 100 % potřebné munice. A také dnes tvoří až 1/3 dodávek
adbz.cz
adbz.cz
Starý chleba najde uplatnění při smažení i vaření vývaru. Přišla na to kdysi jedna moudrá hospodyňka