Průlom ve zkoumání obezity: Rozpojování buněk napomáhá spalování tuků v našich tělech. Co to reálně znamená?

Nový objev procesu, jakým tukové buňky zpracovávají glycerin, by mohl vést k novým formám terapií na hubnutí. Tato oblast je jeden ze zkoumaných evergreeenů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Během poslední dekády vrhli vědci nové světlo na různé druhy tuku v lidském těle. S tím souvisí také rozlišení zdravých a škodlivých tuků, pokud jde o obecnou snahu udržet se v kondici a správné figuře. Nová studie ukazuje cestu, jakou se škodlivé tuky mění v ty zdravější, což dává nové možnosti redukci váhy a obecně zdravému metabolismu. Nejznámějším typem tuku je tzv. bílý, který tělo používá k ukládání energie.

Ne všech druhů tuku je záhodno se zbavovat

Tenhle tuk je také přesně tím druhem, který vede k dvojité bradě a pivním mozolům. Další – hnědý cukr – se nachází hlavně v miminkách. Tyto buňky obsahují mnohem více mitochondrií, spalují glukosu a generují velké množství tepla v procesu známém jako termogeneze. Vždycky se mělo za to, že tento tuk se vyskytuje právě jen u novorozenců, v roce 2009 ho ale badatelé objevili i v těle dospělých, i když jen v malém množství.

iZdroj fotografie: Pxhere

Podnětem k výzkumu byl návrh, že bílý tuk se dá dovést k transformaci na zdravější hnědý, který skrze termogenezi spaluje kalorie. To by byl vynikající způsob řešení jak problémů s obezitou, tak i dalších metabolických poruch. Poslední pokrok tohoto bádání pochází od vědců z univerzity v San Diegu a soustředí se na typologii uloženého cukru, tedy glykogenu. Jde o nikoli nezbytnou glukosu uloženou hlavně v játrech a příčném svalstvu.

Záložní zdroj energie pro tělo

Glykogen ovšem plní funkci záložního zdroje energie, například při vyrovnávání hladiny cukru v krvi. Dosud jsme ale plně neporozuměli tomu, jako roli hraje glykogen v tukových buňkách. Pomocí obézních myší zkoumali vědci jeho chování, a zjistili, že dělá mnohem víc, než jen ukládá energii v tuku. Hraje totiž překvapivě významnou roli produkci tepla a výdeji energie, což má vliv na lidskou obezitu.

iZdroj fotografie: Pxhere

Pozorování týmu vedla k závěru, že „zhnědnutí“ tukových buněk je přímo navázáno na to, jak mohou oba druhy vytvářet i využívat právě glykogen. Když je tímto způsobem proměněn, vysílá to tukovým buňkám signál, že se mohou bezpečně odpojit od tvorby molekuly zvané ATP. Ta je zdrojem energie pro většinu buněčných procesů. Toto odpojení je způsobem tvorby tepla, která umožňuje vyrovnávat poměry energií v těle.

Pojistný tepelný mechanismus

Tento způsob je tak ujištěním, že teplo v organismu generují jen tukově buňky, které na to mají dostatek energie. Podle týmu čím vyšší je hladina glykogenu v tlustých myších, tím vyšší efektivity dosahuje metabolismus. To odpovídá rychlejšímu spalování tuku a také úbytku na váze. Když badatelé svou pozornost obrátili k lidem, shledali, že lidé obézní nebo k obezitě náchylní měli méně genů účastných na tomto procesu.

iZdroj fotografie: Pxhere

Proto došel tým k závěru, že cesta glykogenu je zcela klíčová pro spalování nadbytečných kalorií a funguje jako jasný most mezi metabolismem glukosy a termogenezí. Tím vyvstává možnost vývoje přesných terapií, které budou adaptovat metabolismus glykogenu v tukových buňkách. Dojde tak k vnitřní podpoře ztráty váhy a celkového zlepšení zdraví organismu. Spoluúčast chování obézních lidí bude ale nejspíš stále potřeba.

Zkoušeli jste někdy hubnout? S jakým úspěchem?

Zdroj: NewAtlas

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Tomáš Vaculík
Autor článku

Tomáš Vaculík

Zobrazit další články