Jak uchovat potraviny déle čerstvé: Osvojte si jednoduché triky a přestaňte plýtvat jídlem i penězi

Zatočte se zbytečným plýtváním potravinami. Tyto jednoduché triky vám je pomohou udržet chutné a prodlouží jejich čerstvost.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Plýtvání potravinami je stále velmi rozšířeným nešvarem, jehož se část společnosti jen obtížně zbavuje. Kromě likvidování např. části nesnězeného oběda, řada z vás vyhazuje jídlo, které se (zbytečně) zkazilo. Každému se sice občas stane, že některou potravinu vyhodí – jednou vám může zplesnivět paprika, jindy máte problém s přezrálými banány. Ovšem nemělo by to být pravidlem. Abyste snížili množství jídla, které zbytečně vyhazujete, využijte některé z triků, jež vám pomohou udržet vybrané potraviny déle čerstvé.

1) Na banány využijete potravinářskou fólii

Prvním z triků, které si jistě zamilujete, je použití potravinářské fólie pro prodloužení životnosti banánů. Ty si často z obchodu přinášíte v celém trsu, ovšem kvůli většímu množství se některé stihnou zkazit. Abyste jejich životnost prodloužili, oddělte je a každému z nich zabalte stopku do potravinářské fólie. Zabráníte tím unikání ethylenu, který zralé banány vylučují, a jenž způsobuje jejich hnědnutí.

2) Zeleninu balte do papíru

Déle čerstvou můžete uchovat i zeleninu. Kupříkladu hlávkové zelí, ledový salát, mrkev či celer udržíte křupavé výrazně déle, jestliže je položíte (popřípadě zabalíte) na papírovou kuchyňskou utěrku. Ta nasákne vlhkost, kterou zelenina postupně uvolňuje, a rovněž zabrání šíření plísní a bakterií.

iZdroj fotografie: Depositphotos

3) Jarní cibulce se bude dařit ve vodě

Šťavnatost a křupavost jarní cibulky můžete rovněž prodloužit o několik dní, a sice uchováte-li ji ve sklenici s trochou vody na dně. Předtím, než cibulku do sklenice vložíte, ji nicméně seřízněte nať a pročistěte kořínky. V ledničce vydrží takto skladovaná cibulka čerstvá asi 2 týdny. Necháte-li ji z lednice venku, začne navíc růst a vy budete moci pravidelně sklízet zelenou nať.

4) Med skladujte ve skle

Med je jednou z potravin, která „nemá datum spotřeby“. Pokud ho budete skladovat správným způsobem, vydrží vám doslova roky. Jediné, na co musíte myslet, je uchovávat ho ve skleněných nádobách a ideálně při pokojové teplotě.

5) Bylinky vložte do sklenice

Čerstvé bylinky zaručeně oživí jakýkoliv připravovaný pokrm. Pokud jste si jich ale připravili příliš a přebytečnou část nemáte to srdce vyhodit, vezměte si k ruce suchou, uzavíratelnou sklenici. Do ní vložte bylinky (pokrájené, nebo vcelku) a pevně ji uzavřete. Takto skladované neztratí svoji chuť, vůni, ani strukturu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

6) Čerstvé mléko zamrazte

Jestliže jste milovníky čerstvého mléka, můžete být v pokušení nakoupit si ho větší množství, než stačíte spotřebovat. Pokud po návratu od prodejce zjistíte, že jste si ho přivezli příliš mnoho, můžete mu prodloužit datum spotřeby zamrazením. Pamatujte ale, že mrazit byste měli pouze čerstvé mléko a doba uskladnění by neměla přesáhnout 6 týdnů.

7) Avokádo uchovejte společně s cibulí

Sedmý trik je určený pro milovníky avokáda. Toto zdraví prospěšné a živinami nabité ovoce si získává v poslední době čím dál větší oblibu. Abyste ho udrželi před zpracováním déle čerstvé, doporučuje se vložit ho do uzavíratelné nádoby společně s polovinou žluté kuchyňské cibule a umístit do ledničky.

8) Jablka skladujte v ledničce odděleně

Až o několik měsíců můžete prodloužit datum spotřeby jablkům, a to i v případě, že nemáte sklep, kde byste je mohli skladovat. V menším množství je totiž snadno uložíte i v ledničce. Aby vám vydržela co nejdéle čerstvá a šťavnatá, dbejte na to, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly.

iZdroj fotografie: Pixabay

9) Využijte přebytečný vývar později

Situace, kdy vám zbyde část vývaru, nejsou příliš časté, ovšem i tak vás mohou potkat. Pokud byste chtěli přebytečný vývar uskladnit pro pozdější použití (do rizota, jako základ do polévky, apod.), jednoduše ho přelijte do uzavíratelného sáčku a uložte do mrazničky. V tomto případě nicméně pamatujte, že byste ho měli zpracovat nejpozději do 4 týdnů od uskladnění.

Jaké další triky pro prodloužení čerstvosti potravin znáte?

Zdroj: Science

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Zobrazit další články