Na cibuli už se nebudete dívat jako dřív: Výzkumníky je označována za nejzdravější potravinu vůbec. Proč?

Cibule má na lidské zdraví řadu pozitivních vlivů, a dokonce pomáhá dlouhodobě předcházet vážným onemocněním. V jídelníčku proto nesmí chybět.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Cibule našla uplatnění jako základní surovina pro přípravu jídel po celém světě. Ačkoliv ji v České republice pěstuje řada z vás na své zahradě, původně byla rozšířená pouze v Asii. Jakmile lidé objevili její léčebné účinky, o nichž se zmiňuje například Bible či starověké indické a čínské texty, rychle se rozšířila i na jiné kontinenty a stala se velmi populární. Podle University of Maryland Medical Center je to tzv. superpotravina, čili potravina, která obsahuje vysoké množství zdraví prospěšných látek.

Cibule je zdravá syrová i tepelně zpracovaná

Díky vysokému obsahu antioxidantů, sirných sloučenin, vitamínu C, flavonoidů či fytonutrientů ji řada odborníků vyzdvihuje nad jiné druhy zeleniny. Někteří výzkumníci ji dokonce označují za nejzdravější dostupnou potravinu vůbec. Zdůrazňují zejména množství antioxidantů, jež cibule obsahuje, a které z ní činí (v souvislosti s četností její konzumace) jejich nejvýznamnější zdroj v lidské stravě. Antioxidanty rovněž cibuli propůjčují její charakteristickou chuť i vůni.  

Jestliže se obáváte, že tepelnou úpravou cibuli připravíte o zdraví prospěšné látky, které obsahuje, můžete se uklidnit. Tepelným zpracováním ztrácí cibule pouze část organických sloučenin síry. Daleko větší pozor byste si měli dát při jejím loupání. Výzkum, který byl publikovaný v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, zjistil, že vnější vrstvy cibule obsahují vysoké koncentrace flavonoidů, o nichž se věří, že pomáhají snižovat riziko Parkinsonovy choroby, mrtvice a kardiovaskulárních onemocnění.

Jak cibule ovlivňuje vaše zdraví

Na zdravotní účinky nejrozšířenějšího druhu zeleniny se zaměřila celá řada studií a výzkumů. Takřka všechny přinesly nějaké závěry, které z cibule při svém shrnutí učinily superpotravinu. Hojně vyzdvihovaným je zejména její vliv na zdraví srdce. Díky obsaženým látkám pomáhá snižovat krevní tlak, předcházet mrtvici a infarktu a rovněž snižovat celkové množství cholesterolu. Významný je i její vliv na dýchací cesty – v cibuli obsažený kvercetin uvolňuje svaly dýchacích cest, čímž může přispívat k úlevě například od příznaků astmatu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Cibule má rovněž pomáhat při příznacích alergií (senná rýma, slzení), podporovat trávení a růst zdraví prospěšných bakterií ve střevech. Díky vysoké koncentraci kvercetinu taktéž snižuje riziko rozvoje rakoviny žaludku, tlustého střeva a konečníku, nebo zlepšuje hustotu kostí, což ocení ženy procházející menopauzou či po ní a lidé trpící osteoporózou. Podle dostupných závěrů každodenní konzumace cibule rovněž snižuje hladinu cukru v krvi, a to řádově na hodiny. Tento poznatek má pomoci například lidem trpícím diabetem.

Jak významnou složku vašeho jídelníčku tvoří právě cibule?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Zobrazit další články