Kdy během dne je nejlepší čas na kávu? Pro optimální dobití energie byste ji neměli pít hned po probuzení

Většina lidí s oblibou v kávě si tento nápoj dopřává v první řadě ráno. Jenže nejlepší čas na ni je možná někdy jindy.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pití kávy prakticky ihned poté, co jste vstali, může mít vliv na vaši tělesnou produkci kortizolu. Je proto ideální počkat s kávou minimálně hodinu poté, co jste opustili lože. Pro velkou skupinu lidí je ovšem první myšlenka po zaujetí vertikální polohy právě „Potřebuju kafe“. Nicméně takto raná konzumace vede k postupně se zvyšující toleranci na obsažený kofein, takže totožný nápoj se postupem času stává méně a méně efektivním.

Proč není ráno ideální čas na šálek kávy?

Příjem kofeinu během ranních hodin překáží tvorbě vyšších hladin hormonu kortizolu, která je ve stejných hodinách na maximu. A kortizol je hormon, který nám pomáhá zůstat bdělí a mít se na pozoru. Požitím kávy hned ráno po probuzení, když jsou hladiny hormonu vysoké, si takový uživatel kávy zvyšuje toleranci na kofein. Nahrazuje totiž energii pramenící z kortizolu kávou, místo aby tento příjem energie přidával.

V lidském těle se totiž střídají časy, kdy nám pozornost a bdělost dodává kortizol, s těmi, kdy je na místě tomu pomoci vlastními silami. Obecně v 8–9 hodin ráno je čas kortizolu, v 9:30–11:30 chvíle pro kávu. Čas 12–13 hodin patří opět kortizolu a od 1:30 do 5 odpoledne je to celé na kávě. Kortizol se opět přihlásí až v 5:30–6:30, poté má tělo spací režim. Ne všichni ovšem chodíme spát a ani nevstáváme ve stejný čas. Co třeba skutečná ranní ptáčata?

Minimálně hodinu po probuzení

Dr. Stephen B. Miller navrhuje, aby lidi bez ohledu na čas vstávání počkali minimálně hodinu od momentu probuzení, než si černý mok dopřejí. Vzhledem ke zmíněným střídajícím se „pásmům“ pro kofein a kortizol dává vlastně přestávka na kávu perfektní smysl. Kortizol je také vnímán jako hormon, který se uvolňuje během stresových situací, a konzumace kávy jeho produkci celkově zvyšuje. Hlavně tehdy, je-li konzumována během jeho vrcholů.

iZdroj fotografie: Pxhere

Z toho se pak může konzument kávy snadno dostat do kávovo-kortizolové stresové smyčky. Základem je stres s kortizolem, který chce přebít další kávou. Ta nepomůže vyřešit stresovou situaci a naopak zvýší hladinu kortizolu. Stres tak trvá a žádá si další šálek, situace se tudíž opakuje. Káva má být v první řadě konzumována v klidu, s rozvahou, hrnek teplého nápoje s příjemnou chutí i vůní se má vychutnat v příjemné atmosféře.

Kolik šálků populárního nápoje si denně dopřáváte?

Zdroj: Science

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Zobrazit další články