Co se stane s vaším tělem, když budete pravidelně žvýkat hřebíček – od hlavy až k patám

Pravda, může se nám zdát podivné žvýkat zrovna hřebíček v jeho původní podobě, tedy nikoli ho používat jako pouhé dochucovadlo. Například v Indii jde však o běžnou záležitost.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

V poslední době se tohoto trendu chytá i stále více evropských zemí a existuje pro to hned několik důvodů. Kromě vysokého obsahu několika důležitých vitaminů a minerálů je hřebíček bohatý také na antioxidanty. Jde o látky redukující účinně oxidační stres, který může dlouhodobě vést k hned několika chronickým nemocem. Stejně tak v něm najdete látku eugenol, která má antiseptické účinky. Co dalšího hřebíček přináší?

Kouzla v ústní dutině

Hřebíček vám nejen osvěží dech a posílí dásně, ale zlepší i celkový stav ústní dutiny. Působí totiž silně antisepticky, ostatně hřebíčkový olej je častým stomatologickým nástrojem. Týká se to hlavně dočasných zubních výplní.

Vliv koření na trávení

Výzkumy ukázaly, že stejný olej také stimuluje produkci enzymů kritických pro trávení. Už jen žvýkání pupenů hřebíčku vám tak může ulevit od zažívacích potíží, a tedy i souvisejícího nadýmání.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zdravá játra

Tento orgán je jednou z hlavních filtračních bran lidského těla. Blokuje hlavně nebezpečné aktivity volných radikálů, které zrychlují celkové stárnutí a stojí u vzniku mnoha dalších nepříjemných věcí.

Žaludeční i jiná nevolnost

Trápí-li vás ráno pocit nevolnosti, žvýkání hřebíčku dovede tento problém vyřešit už za 10–15 minut. Svou práci totiž odvedou jak ony trávicí enzymy, tak i srovnání hladiny cukru v krvi. Hřebíček také perfektně zmírňuje „mořskou nemoc“, neměly by ho však konzumovat těhotné ženy.

Kdy se mu raději vyhnout?

Tím se dostáváme k tomu, že není vhodný vždy a pro každého, protože někdy vede spíše ke škodě než užitku. Vyhnout by se mu měly osoby s různými problémy s krvácením, protože ty dovede umocnit. Vynechte ho také při celkově nízké hladině cukru. Hřebíčkový olej redukuje hladinu glukózy a někdo na něj může mít i alergii.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Prevence rakoviny

Podle některých výzkumů mohou složky v něm obsažené chránit organismus před vznikem rakoviny. Jedna ze studií zjistila, že jeho extrakt pomohl zastavit růst nádorů a rakovinným buňkám přivodil vnitřní smrt. Další bádání přinesla podobné výsledky. Vysoká koncentrace hřebíčkového oleje zlikvidovala 80 % rakovinných buněk při nádoru jícnu. Berte však v úvahu, že se jednalo o skutečně vysoké dávky oleje nebo dalších látek.

Pevné a zdravé kosti

Řídnutí kostí je stav, který jen v USA postihuje asi 43 milionů starších lidí. Může pak snadno vést ke vzniku osteoporózy a také horšímu hojení prasklin či zlomenin. Některé složky hřebíčku během výzkumů se zvířaty citelně posílily právě jejich kostní hmotu. Může za to hlavně mangan, minerál zapojený do samotného formování kostí. Ten je pro jejich zdraví zcela klíčový.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zabiják bakterií

Hřebíček se ukázal jako silně antibakteriální koření, je tedy schopen potlačit růst mikroorganismů, jako jsou bakterie. V případě již zmíněné ústní hygieny je však třeba nevynechat běžnou pravidelnou péči. Tyto recepty nemají sloužit jako její náhrada, pouze coby doplněk.

Regulace krevního cukru

Studie provedená na zvířatech poukázala na skutečnost, že extrakt pomohl stabilizovat hladinu cukru u myší postižených cukrovkou.

Jaké jsou vaše zkušenosti se žvýkáním hřebíčku?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Zobrazit další články