Statistiky ukazují, že přes 20 % lidí jí každý den více než 700 kalorií v cukru. Cukr má na lidské zdraví devastující efekt a je obsažen prakticky v každém jídle.
Cukr je v jogurtu, tyčinkách i omáčkách k těstovinám. Říká se mu „skrytý cukr“, což vysvětluje Elyse Powell, badatelka na UNC. Ten se nevztahuje na přírodní cukr, který získáváme z ovoce, zeleniny a celozrnných potravin. Když se jej lidé rozhodnou zcela vypustit z jídelníčku, zažívají abstinenční příznaky. Mezi ty patří deprese, úzkosti, podrážděnost a nečekané a prudké změny nálad. Prostě jako u každé drogy.
Desítky lžiček denně
Průměrný dospělý Američan konzumuje denně 22 čajových lžiček cukru, průměrné dítě dokonce ještě o deset čajových lžiček víc. Tuto informaci poskytla American Heart Association. Lidské tělo stojí obrovskou námahu všechen přebytečný cukr zpracovat. Tento způsob stravování navíc vytváří tlak i na vaše játra. Vynechání cukru ze stravy vede k sedmeru velmi pozitivních změn.
Zdravé srdce
James J. DiNicolantonio, Pharm.D., kardiovaskulární expert ze Saint Luke’s Mid America Heart Institute, vysvětluje, že eliminace cukru snižuje až 3krát riziko úmrtí na srdeční choroby. Přidaný cukr zvyšuje hladinu inzulinu, aktivuje sympatetický nervový systém a zvyšuje váš krevní cukr. Vynechte jej z jídelníčku a váš LDL cholesterol se sníží o 10 %, hladina triglyceridů půjde dolů dokonce o 20–30 %.
Čistá pleť
Akné se může objevovat i jako důsledek jeho nadměrné konzumace. Podle více výzkumů bylo potvrzeno, že lidé konzumující pravidelně sycené limonády mají o 97 % vyšší riziko infekce. Tělo bere cukr jako toxin a játra ho nedokáží zpracovat. Nemůže odejít pocením a infekce se projevuje právě pupínky a skvrnami. Cukr tvoří glykaci, během které se váže na kolagen a elastin uvnitř kůže. Oba proteiny ji udržují mladou a svěží.
Nižší riziko cukrovky
Cukr přispívá k tukovým zásobám kolem jater, což vede k odolnosti na inzulin. Slinivka pak pracuje „přesčas“. Specialisté potvrdili, že objem 150 kalorií z přidaného cukru zvyšuje riziko cukrovky 2. typu dokonce 11krát.
Zlepšení spánku
Zvyšuje produkci kortizolu a narušuje tak kvalitní spánkový vzorec. Jeho nedostatek vám na druhou stranu způsobuje ospalost. Vliv cukru může narušit váš nervový systém a spustí kolísání spánkových cyklů a hladin energie. Vyhněte se mu a budete spát mnohem lépe.
Budete šťastnější
Pokud si myslíte, že vám cukr dodává pocit spokojenosti, zamyslete se znova. Dodává okamžitou energii, když ale dojde, věci se ještě víc zkomplikují. Takto dochází k nekonečnému cyklu a bažení po cukru je velmi riziková věc. Cítíte se spokojení, takže chcete víc. Výzkum provedený na Kolumbijské univerzitě ukázal, že ženy konzumující příliš cukru mají větší riziko náhlých změn nálad, depresí, úzkostí a také podrážděnosti.
Mnohem spolehlivější paměť
Přemíra cukru vede k poškození kognitivních schopností a často únavě mozku. Experimenty na UCLA prokázaly, že jeho vysoké dávky ovlivňují paměť a schopnost učení. Přílišné množství cukru v organismu totiž narušuje vzájemnou komunikaci mozkových buněk.
Shodíte pár kilo
Cukr představuje pouze prázdné kalorie bez výživové hodnoty. Dostanete po sladkostech vždycky hlad? Oblíbené pochoutky mají hodně kalorií, ale žádné živiny. Tělo po něm touží, protože postrádá čistou energii pocházející ze zdravého jídla.
Co všechno rádi mlsáte?