Úžasné věci, které se s tělem dějí, když 28 dní nepijete alkohol. Abstinence vede mimo jiné i ke zvýšení sebedůvěry

Alkohol se stal v podstatě běžnou součástí našeho života, ačkoliv dokáže v těle způsobit velkou paseku. Zkuste alkohol na pár dní úplně opustit a poznáte rozdíly.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Dát si jednou za čas skleničku nebo dvě je naprosto v pořádku, nicméně nadměrná konzumace alkoholu povede nejspíš k vážnému poškození vašeho zdraví. Kromě toho je pro člověka v takových stavech obtížné fungovat i v naprosto běžných situacích. Mimo dopadu na samotné zdraví se tak alkohol projeví pravděpodobně i na rodinných vztazích, pracovním nasazení a dalších složkách běžného života. Není zkrátka obecně o co stát. Účinky abstinence popsal také Timothy Legg, PhD, PsyD.

Poškození jater

Játra jsou pro alkohol první na ráně a vážné poškození může znamenat infekci, cirhózu i alkoholovou žloutenku. Případně se vám v nich může usazovat nadměrné množství tuku. Zvyšuje se vaše riziko rozvoje rakoviny jater.

Centrální nervová soustava

Dlouhodobý přísun nadměrného množství alkoholu se vážně podepisuje na lidském mozku. Objeví se pak příznaky podobné demenci, výpadky paměti, tzv. „okna“, omdlévání a deprese.

Oběhový systém

Přílišné množství alkoholu zvyšuje krevní tlak, vede k nepravidelnému srdečnímu rytmu a potížím s dostatečným prokrvením orgánů. Vznikají krevní sraženiny, hrozí infarkty a další srdeční choroby a poruchy. Velmi pravděpodobně se také objeví problémy s dýcháním.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Narušené zažívání

Alkohol narušuje žaludeční výstelku, způsobuje špatné trávení a nevolnost, stejně jako zvýšené riziko vzniku vředů. Pijáky trápí také chronické pálení žáhy a reflux, případně žaludeční záněty.

Slinivka břišní

Abnormální aktivita žaludečních enzymů může slinivku břišní vážně poškodit a vést až k jejímu zánětu.

Kostra a svalstvo

Ztráta živin vede k osteoporóze a osteoartritidě, stejně jako zvýšené lámavosti kostí a obecně slabému svalstvu.

Imunitní systém

Alkohol snižuje obranyschopnost organismu, čímž způsobuje větší náchylnost k nakažlivým nemocem včetně tuberkulózy a zápalu plic.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Průměrná spotřeba

Podle jednoho z posledních výzkumů je průměrný roční příjem alkoholu v ČR 10 litrů na osobu. Tento objem se zvyšuje u lidí, kteří chodí pravidelně popíjet s přáteli po stresovém dnu v práci. Na druhé straně lidé, kteří se alkoholu na 28 dní vzdají, si užijí mnoho zdravotních změn.

Týden první – větší apetit a touha po cukru

Při pití potřebují lidé hodně jídla, hlavně pozdě v noci. Při vynechání apetit stoupne, ale postupně se to změní. Dobrovolníci vykazovali také pokles krevního cukru a špatně spali, rovněž je bolela hlava.

Týden druhý – lepší spánek a celkové zdraví

Věci se začnou zlepšovat, budete lépe spát i vypadat. Zmizí také následky únavy jako kruhy pod očima. Krom toho se vám zlepší citlivost chuti a také čichu, stejně jako stav vylučovacího systému. Zesílí vám sklovina na zubech a budete méně slinit.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Týden třetí – vylepšení celkového zdraví

Lidská játra se během 3 týdnů vzpamatují, takže dobrovolníkům se výrazně zlepšila kvalita pokožky. Vrásky zmizely, oběh krve posílil, mnohem lépe fungovalo také zažívání.

Týden čtvrtý – více sebedůvěry a lepší psychika

Během tohoto času někteří dobrovolníci zhubli a jejich krevní tlak se srovnal. Také se jim zvedlo sebevědomí a jejich mozek se začal opět normálně „rozjíždět“. Absence alkoholu na celý měsíc tak vedla ke zlepšení celkového zdraví na mnoha frontách. Tři týdny trvá formování návyku, vydržet měsíc je tak cesta, jak se nevracet do starých kolejí.

Kolik sklenek průměrně vypijete za týden?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Zobrazit další články