Kouzlo optické iluze: Tento obrázek skrývá mnohá tajemství. Co jste viděli jako první a kolik toho odhalíte celkem?

Existuje velké množství optických klamů nejrůznějšího druhu. Tady je jeden, který může být poměrně dost matoucí.

i Zdroj fotografie: Stencil Photos
                   

Je nesporným faktem, že optické iluze všeho druhu pomáhají oklamat náš zrak a mozek. Nahrává tomu skutečnost, že mozek si doplňuje prázdná místa a snaží se ve všem hledat to, co už zná. Z toho pochází například tváře v mracích či kouři nebo tvary v písku. Iluze na tomto obrázku je ve skutečnosti taková, jaká je. V dnešní digitální době se ovšem i z jednoduchých kousků stávají virály, které k sobě nakrátko přitahují obrovskou pozornost.

Z čeho vzniká iluze?

Iluze je obecně mylný smyslový vjem. Vždycky vychází ze skutečného podnětu, ten je ovšem smyslovým receptorem člověka chybně interpretován. Odtud pak v přeneseném slova smyslu pochází formulace jako klamná očekávání nebo mylné naděje. Objektivním iluzím podléhá většina lidí bez ohledu na rozpoložení. Jde kupříkladu o zapadající slunce, které se zdá větší než to polední. Stejně tak tyč ponořená do vody vypadá zlomená apod.

Jeden obraz, více rovin

Obrázek nahoře skrývá několik rovin a podle toho, který celek uvidíte jako první, lze určit povahu vaší osobnosti.

Strom jako první vjem

To, co jako první spatří valná většina lidí, je strom. Není divu, jde o totální dominantu kresby a také to první, na čem nejspíš spočine zrak. Podle různých názorů by se dali lidé, kteří spatří právě strom jako první, charakterizovat spíše jako logicky uvažující a spoléhající na svůj rozum. Obecně se rovněž vyznačují pozitivním myšlením.

Pokud jste jako první viděli gorilu

Právě zvířecích siluet si hodně lidí zpočátku nevšimne. Jestli jste ale napoprvé zahlédli gorilu, máte zcela jedinečné vlastnosti. Ty vám nejspíš dovolí odlišit se od ostatních. Mnozí odborníci tvrdí, že kdo vidí jako první právě gorilu, myslí věci vážně. Patříte tak mezi lidi, kteří jen velmi neradi ztrácejí čas a neustále se nějak zaměstnávají. Prakticky tedy neznají nudu.

iZdroj fotografie: Stencil Photos

Spatřili jste nejdříve lva

Omlouvali jste se někdy někomu za to, že následujete své vlastní sny? Lidé, kteří si nejdříve všimnou lva, mají podle odborníků svou divokou stránku, která se projevuje v citlivosti. Šlo by nepochybně o velmi odhodlané lidi, kteří by tvrdě pracovali na svých cílech. Jenže je stále uvnitř něco blokuje.

Jako prvních jste si všimli malých skákajících rybek

Pokud jste si nejdříve všimli rybiček ve spodní části obrázku, pak jste opravdu vzácný klenot. Takoví lidé jsou velmi opatrní ve svých vztazích a vše pečlivě zkoumají.  

Který vjem jste zachytili jako první?

Zdroj: ScienceNews

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Zobrazit další články